Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

3.1.1. ETKİNLİK

ASİT VE BAZLARIN RENKLİ MADDELERE ETKİSİ

Araç ve Gereç

• Demlenmiş çay (200 mL)
• Üzüm suyu (200 mL)
• Kırmızılahana (200 g)
• Sirke
• Sıvı sabun
• 200 mL ’lik erlenmayer (6 adet )

ETKİNLİĞİN AMACI

Asit ve bazların bazı maddelerin rengini değiştirdiğini gözlemlemek.

ETKİNLİK BASAMAKLARI

1. Demlenmiş çaydan iki farklı erlenmayere 100’er mL konur.
2. Üzüm suyu iki farklı erlenmayere 100’er mL konur.
3. Ufak parçalar hâline getirilen kırmızılahana (Görsel 3.1.5) bir kabın içinde ısıtılır ve suyunu bırakması sağlanır. Lahana suyu iki faklı erlenmayere 100’er mL konur.
4. Demlenmiş çay, üzüm ve kırmızılahana suları bulunan erlenmayerlerden birine sirke, birine de sıvı sabun damlatılarak renk değişikliği gözlenir.

ETKİNLİĞİN SONUÇLANDIRILMASI

1. Aşağıdaki tabloyu doldurarak farklı maddelerin rengine asit ve bazların nasıl etki ettiğini tartışınız.

  • Cevap: Aşağıdaki tablo, demlenmiş çay, üzüm suyu ve kırmızılahana suyuna sirke ve sıvı sabun damlatıldığında renk değişimini göstermektedir:

2. Sirke asit, sabun baz olduğuna göre asit ve bazların renkli maddeleri farklı renge dönüştürmesinin nedenini açıklayınız. Bu özellikten yararlanarak asit ve bazlar birbirlerinden ayırt edilebilir mi?

  • Cevap: Sirke, asit özelliği gösterirken, sıvı sabun baz özelliği gösterir. Asitler, hidrojen iyonları (H+) salarak, bazlar ise hidroksit iyonları (OH-) salarak çözeltilerde tepkimeye girerler. Renkli maddeler asit ve bazlarla etkileşime girerek farklı renkler gösterebilirler. Bu etkileşim, renkli maddelerin asit-baz indikatörleri olarak kullanılmalarına neden olur. Asit-baz indikatörleri, çözeltideki asit-baz dengesinin bir göstergesi olarak kullanılır. Asit ve bazlar birbirlerinden ayırt edilebilir, çünkü asitler ve bazlar farklı reaksiyonlar gösterirler. Örneğin, asitler metal yüzeylerde korozif etkiye neden olabilirken, bazlar metal yüzeyleri korurlar. Ayrıca, bazlar sudaki asidik karakteri nötralize edebilirler, böylece suyu nötr hale getirirler.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
angry
2
unlike
1
happy
1
clap
1
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!