Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108

Hacı Bektâş-ı Velî, insanların birbirine saygı ve sevgi göstermesini tavsiye etmiştir. Komşu hakkının önemini dile getirmiş, haksızlık yapanları sohbetlerinde uyarmış ve toplumsal dayanışmayı sağlamaya çalışmıştır. Küskünlerin barışmasını ve helalleşmesini töre hâline getirmiştir. İslamiyet’i, ahlakı, hakikati ve marifeti halka anlatmış, İslamiyet’i eski Türk töreleriyle bağdaştırarak sunmaya çalışmıştır. Kur’an-ı Kerim’in emirleri doğrultusunda hareket etmeye önem vermiştir.

Bektaşilik insan sevgisi temeli üzerine kurulmuştur. Dostluk, Bektaşi inancının, kültür ve düşüncesinin ana kaynağıdır. Hacı Bektâş-ı Velî, öğretisinde evrensel bir yaklaşımla dünya insanının kardeşliğini, dünya uluslarının dostluğunu savunmuştur. Bu düşüncesini “yetmiş iki milleti bir tutmak”, “yetmiş iki milleti ayıplamamak”, “Yetmiş iki millet birdir bize.”, “Dünya içinde yaratılmış nesneler eşittir.” ifadeleri ve sözleriyle dile getirmiştir. Bu anlatım ve bakış, Bektaşîliğin temel ilkesini oluşturmuştur. Bektaşilikte insanları ayıran bütün etkenler dışlanmış, bütün dinî inanışlar ve mezheplerdeki insanlar bir görülmüş ve bunlar arasında ayrım yapılmamıştır.

Araştırınız

Yetmiş iki milleti bir tutmak” sözünün Anadolu’da birlik ve beraberliğe olan katkısını tartışınız.

Hacı Bayrâm-ı Velî
N’oldu bu gönlüm n’oldu bu gönlüm, Derd ü gamınla doldu bu gönlüm, Yandı bu gönlüm, yandı bu gönlüm, Yanmada derman buldu bu gönlüm,

Anadolu topraklarında doğup büyüyen Hacı Bayrâm-ı Velî (Görsel 4.7) Bayramîlik tarikatının kurucusudur. Hacı Bayrâm-ı Velî (Numan bin Ahmet)
XIV. yüzyılın ilk yarısında Orhan Gazi Dönemi’nde Ankara’nın Zülfazl köyünde doğmuş, 1430 yılında Ankara’da vefat etmiştir. Şeyh Hamidüddin-i Aksarâyî (Somuncu Baba) ile bir bayram günü karşılaştığı için Şeyh tarafından kendisine Bayram adı verilmiştir. Akli ve dinî ilimlerde eğitim almıştır. Ankara’da müderrislik yaptıktan sonra da Somuncu Baba’ya tabi olmuştur. Şeyh Hamidüddin Aksarâyî’nin vefatından sonra Ankara’ya dönen Hacı Bayrâm-ı Velî, artık müderris olarak değil Hamidüddin Aksarâyî’nin halifesi ve kendi adıyla anılan Bayramîlik tarikatının şeyhi olarak hayatını sürdürmüştür.

Yaşadığı dönem, Anadolu tasavvuf hareketlerinin siyasi hayatla birlikte çalkantılarla dolu olduğu yıllara rastlamaktadır. Yaşanan bu siyasi ve dinî çalkantılar, dönemin Anadolu insanını ekonomik ve sosyal yönden istikrarsızlığa, güvensizliğe ve çaresizliğe iterken Hacı Bayrâm-ı Velî, bütün yaşanan olumsuzlukları tasavvufla aşmaya çalışmıştır. Onun, kültürü hem medrese eğitimine hem de tasavvuf düşüncesine dayanmaktadır.

Hacı Bayrâm-ı Velî, Ankara Savaşı sonrası Anadolu’nun içerisinde bulunduğu düzensizlik ve sosyal çözülmenin arttığı dönemde tasavvuf aracılığıyla ahlaki yapıyı oluşturma gayretinde bulunmuştur. Dört şiirden başka yazılı eser bırakmamıştır. Yazılı eser vermekten ziyade toplumu harekete geçiren ahlakçı bir rol üstlenmiş, insan yetiştirmeye önem vermiştir. Hacı Bayrâm-ı Velî, sohbete önem vermiş; müritlerinin yetiştirilmesinde yüz yüze eğitim metodunu seçmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!