Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118

Osmanlı Hâkimiyetiyle Şehirlerin Yapısındaki Dönüşüm

XIII. yüzyıl sonlarında konargöçer bir Türkmen boyu olarak tarih sahnesine çıkan Osmanlılar, erken dönemlerden itibaren şehre ve şehirleşmeye önem vermiştir. Anadolu ve Balkanlardaki şehirlerin birçoğu, Osmanlı Devleti’nden önceki dönemlerde kurulmuştur. Bu şehirlerin hemen hepsinde bir kale bulunmaktadır. Kaleler, şehirlerin fiziksel görünümünde ve yapılanmasında belirleyici rol oynar. Osmanlıların erken dönemlerinden itibaren yerleşim alanlarının kale ve çevresine yayıldığı, artık kalenin savunmasına ihtiyaç duyulmayacak şekilde açık şehir konumuna dönüştüğü söylenebilir. Genellikle bir mahallenin yer aldığı iç kalede yönetim, askerî birimler ve hapishane binaları ile sancak beyi, kadı ve dizdar adı verilen kale komutanı gibi yöneticilerin oturduğu evler bulunurdu.

Bursa, Orhan Bey Dönemi’nde fethedilip başkent yapılmıştır (Görsel 4.23). Fetihten sonra darphane kurularak Orhan Bey adına para bastırılmıştır. Orhan Bey, babası Osman Bey’in kabrini, vasiyeti üzerine Söğüt’ten Bursa’ya getirerek Gümüşlü Kümbet’e nakletmiştir. Bursa, Türklerin fethinden sonra Marmara havzasının en büyük şehri olmuştur. Türklerin yeniden imar ettiği şehre Anadolu’nun farklı bölgelerinden insanlar iskân edilmiştir. Orhan Bey, kale içine iki cami inşa ettirmiştir. Ümera ve ulemanın yaptırdığı hayır eserleriyle süslenen Bursa XVI. yüzyılın sonlarına doğru Anadolu’nun her bakımdan en büyük şehirlerinden biri olmuştur.

Ayrıca ilim ve irfan yetiştirildiği önemli Bursa Kent Müzesi bir eğitim merkezine dönüşmüştür. I. Murat; cami, medrese, zaviye birleşimi olan Kaplıca İmaretini yaptırmıştır. Ayrıca Yıldırım Bayezid; Ulu Cami, medrese, imaret, darüş- şifa, han, hamam ve zaviye gibi birçok eser yaptırmıştır. Yıldırım Bayezid Dönemi’nde yapılan bu eserler için Balkanlara yapılan akınlardan elde edilen gelirler harcanmıştır. Çimpe Kalesi’nin alınmasıyla Rumeli’de fetihler başlamıştır.

1363’te Edirne fethedilip Osmanlı Devleti’nin yeni başkenti olmuştur. Fetihler gerçekleştikçe her biri Balkanların uç bölgelerinde yer alan Filibe, Eski Zağra, Tatar Pazarı, Sofya, Babadağı, Silistre, Vidin, Üsküp, Serez, Tırhala ve Eğri gibi merkezlere Anadolu’dan gelen Türk göçmenleri yerleştirilmiştir. Bu şehirler Türk kültürünün ağır bastığı şehirler hâline gelmiştir. Balkanlarda ve Anadolu’da pek çok yerleşim yeri, klasik Osmanlı şehircilik anlayışı çerçevesinde kısa sürede yapılan imar faaliyetleri sonucunda çarşı ve mahallelere bölünerek gelişmiş ve Osmanlı şehri özelliği kazanmıştır.

II. Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra ilk iş olarak şehrin imar ve iskân konusunu ele almıştır. II. Mehmet, Bizans imparatoruna ait olan Ayasofya’yı camiye dönüştürerek ilk cuma namazını burada kılmıştır. Ayrıca İstanbul’un nüfusunu artırmak amacıyla Anadolu ve Balkanlardan farklı etnik kökende ve dinî inançta insanlar getirilerek iskân edilmiştir. Şehrin Müslüman nüfusunun artırılmasına özellikle önem verilmiştir. Padişah başta olmak üzere devlet yöneticileri, İstanbul’da cami, medrese, darüşşifa, bedesten, çarşı, pazar ve kervansaraylar yaptırmıştır. Alt yapı işlerine de ağırlık verilmiş, çeşme

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!