Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123

22. Tarikatlar, yerleşim yerlerinin kenarlarında zaviyeler kurmuşlardır. Bu yapılar, ulaşım ve konaklama gibi ihtiyaçları karşılamıştır. Güvenlik sorunlarının giderilmesine katkı sağlamıştır. İhtiyaç sahiplerinin doyurulması ve fakirlerin birtakım ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmuştur. Zaviyelere bağlı olan Türkmen babaları, abdallar ve derviş grupları; kitlelerin İslamlaşmasında, deruni irfan geleneğinin insan ahlakına yerleşmesinde, marifet ve hakikat merkezli bir Müslümanlık anlayışının benimsenmesinde ve yayılmasında da etkili olmuştur. Metne göre aşağıdakilerden hangisi OsmanlI’da tekke ve zaviyelerin toplumsal etkilerinden biri değildir?

A) Toplumsal gücünü kullanarak yönetime karşı yapılan isyanları bastırmışlardır.
B) Yolcuların ve kimsesizlerin ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmuşlardır.
C) İlim ve irfan geleneğini sürdürerek toplumun İslamlaşmasını sağlamışlardır.
D) Ulaşım ve konaklama ihtiyacının giderilmesinde etkin rol oynamışlardır.
E) Yol güvenliğini sağlayarak ticari faaliyetleri kolaylaştırmışlardır.

  • Cevap: A

23. Tekke edebiyatının en büyük şairlerindendir. Şiirlerinde Allah ve insan sevgisini, tasavvuf inancını dile getirmiştir. İdealize ettiği insan tipi insanıkâmildir. Ahlakı, insani olmayan davranışları terk edip ilahi yaratılışa yönelmek olarak görür. Sade ve özlü bir anlatım ile Türkçeyi ustaca kullanmıştır. Şiirleri kendine has millî ve İslami bir yapı sergilemektedir. Tapduk Emre’nin dervişlerinden olup hayatının bir kısmını Hacı Bektâş-ı Velî’nin yanında geçirmiştir. Bu parçada sözü edilen mutasavvıf aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ahî Evran
B) Yunus Emre
C) Ahmet Yesevî
D) Hacı Bayrâm-ı Velî
E) Mevlânâ Celâleddîn-î Rumî

  • Cevap: B

24. Osmanlı ülkesinde köy, kasaba ve şehirler bulundukları bölgelerin ikliminden, antropolojisinden, coğrafyasından, topoğrafyasından ve Türk İslam kültürünün genel karakterinden izler taşır. Büyük şehirlerin daha uzak iklimlerle olan ticari ve kültürel ilişkileri; şehirlere, bulundukları bölgenin ortak yapıları dışında bazı yeni özellikler de kazandırmıştır. Osmanlı yerleşimlerinin devletin merkez yönetimine karşı olan yükümlülükleri vardı. Ayrıca kişilerin hem birbirlerine karşı hem de mahalle ve hirfet örgütlerine karşı çeşitli yükümlülükleri vardı. Böylece Osmanlı yerleşim birimlerinde mekân düzenlemesi geleneklere saygılı, samimiyete ve insani ölçülere dayanan bir şehir estetiği, kültürü ve mimari yapısı oluşmuştur. Metne göre aşağıdakilerden hangisi Osmanlı yerleşim birimlerinin özelliklerinden biri olamaz?

A) Osmanlı’nın fethettiği şehirler, kendi kültürel özelliklerini devam ettirmiştir.
B) Şehirleşmede merkezî yapı, yerel yönetim ve bölgesel örgütler etkili olmuştur.
C) Osmanlı fethettiği şehirleri, tamamen Türk İslam mimarisine göre düzenlemiştir.
D) Mimari estetikte insan, mekân ve kültür merkeze alınarak düzenleme yapılmıştır.
E) Mimari yapı, coğrafi özellikler ve ticari faaliyetler şehirlerin yapısını etkilemiştir.

  • Cevap: C

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
23
clap
9
love
2
confused
1
happy
1
sad
1
angry
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!