Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 138

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 138

Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Osmanlı-Memlûk İlişkileri

Osmanlı-Memlûk ilişkileri I. Bayezid (Yıldırım) Dönemi’nde dostane bir şekilde başlamıştır. Memlûk Devleti, Abbasi halifesinin koruyuculuğunu üstlendiğinden İslam dünyasında lider bir konuma sahipti. Osmanlı Devleti’nin gaza ve cihat hareketleri ile sınırlarını batı yönünde genişletmesi İslam dünyasında Osmanlı Devleti’ne olan sevgi ve saygıyı artırmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi İslam dünyasında Osmanlı Devleti’nin saygınlığını daha da artırmıştır.

Memlûk Devleti XV. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı Devleti’ni İslam dünyasında kendisine rakip olarak görmeye başlamıştır. Fatih’in Hicaz su yollarının tamirini üstlenmek için Memlûklere gönderdiği elçilik heyetine Memlûk Sultanı’nın kötü davranması iki devlet arasındaki ilişkilerin bozulmasına sebep olmuştur. Daha sonra Memlûk Devleti’nin, Karamanoğulları ve Dulkadiroğluları Beyliği ile Osmanlı Devleti aleyhinde ittifaklar kurması ilişkileri iyice bozmuştur. II. Bayezid Dönemi’nde Memlûklerin Çukurova’da hâkimiyet kurma çabası ve II. Bayezid ile taht mücadelesine girişen Cem Sultan’ı himaye etmesi, Osmanlı Devleti ile Memlûkler arasında savaşa neden olmuştur.

1485-1491 yılları arasında Osmanlı Devleti ile Memlûk Devleti arasında savaşlar yapılmış, yapılan bu savaşlar Memlûk ekonomisini sarsmıştır. Memlûk Devleti barış istemesine rağmen Osmanlı Devleti savaşın devam etmesinden yanaydı. İstanbul’a gelen Tunus elçisinin gayretleri ile Osmanlı Devleti ikna edilerek iki devlet arasında barış antlaşması imzalanmıştır. Yapılan barış antlaşması gereğince Mısır’da esir olan bazı Osmanlı devlet adamları serbest bırakılmış, Mekke ve Medine vakıflarına bağlı Adana, Tarsus ve civarındaki kaleler, Memlûk Devleti’ne terk edilmiş ve Gülek Kalesi (Görsel 5.11) iki taraf arasında sınır olmuştur.

Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Dulkadiroğluları Beyliği’nin 1515 yılında alınması, Osmanlı Devleti’nin güneye doğru genişleme siyaseti içerisinde olduğunu göstermiştir. Bu durum Memlûk Devleti için büyük bir tehdit olmuş, Memlûk Devleti, Osmanlı Devleti’ne karşı Safevilerle ittifak kurmuştur. Yavuz Sultan Selim, Konya’da iken Memlûk Sultanı Kansu Gavri’ye elçi heyeti göndererek Osmanlı Devleti aleyhindeki politikalardan vazgeçmesini istemiştir. Kansu Gavri elçileri esir almış, Sultan Selim’in kararlı tavrı karşısında yaptığından pişman olup elçileri serbest bırakmıştır.

Malatya Ovası’ndan Halep’e yönelen Yavuz Sultan Selim, Kansu Gavri’ye sert bir üslupla yazılmış bir mektup göndererek onu savaşa davet etmiştir. Karşılıklı yazışmalarla Mercidabık Ovası savaş alanı olarak belirlenmiştir. Her iki ordu sayı olarak birbirine denk olmasına rağmen Osmanlı ordusu dönemin askerî teçhizatı ve donanımı bakımından Memlûk ordusundan çok üstündü. Memlûk ordusu daha çok at üzerinde hızlı mızrak kullanabilen askerlerden oluşurken Osmanlı ordusu ise ateşli silahlar kullanan askerlerden oluşuyordu. Osmanlı ordusunun sahip olduğu teknolojik üstünlük Memlûk ordusunu psikolojik olarak çökertmişti.

1516 yılında iki ordu Mercidabık Ovası’nda karşı karşıya gelmiş, yapılan savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştı. Osmanlı’nın, Mercidabık Savaşı’nı kazanmasında

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!