Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149

Avusturya hükümdarının ölen Macar kralı ile akrabalığına dayanarak Macaristan üzerinde hak iddia etmesi, Osmanlı-Avusturya savaşlarının başlamasına neden olmuştur. Osmanlı Devleti’nin amacı Habsburg hanedanının Macaristan üzerindeki emellerine tamamen son vermektir. 1529 yılında başlayan savaşlar, Osmanlı Devleti’nin üstünlüğü ile sonuçlanmıştır. 1533 İstanbul Antlaşması ile Habsburglar, Osmanlı üstünlüğünü resmen kabul etmiş ve elinde tuttuğu Macar toprakları için Osmanlı Devleti’ne vergi vermeye başlamıştır.

Avusturya’yı Osmanlı’ya karşı sürekli kışkırtan Alman İmparatoru Şarlken üzerine büyük bir sefer düzenlenmiştir. Bu seferin amacı herhangi bir toprak parçası almaktan ziyade Şarlken’e gözdağı verip Macar hâkimiyetini güçlendirmektir. Osmanlı Devleti, XVI. yüzyıl boyunca yapılan savaşlarda Avusturya karşısında daha güçlü bir devlet konumundaydı. Buna rağmen Haçlı ordusu ile Osmanlı ordusu arasında yapılan savaşlarda kesin bir sonuç alınamamıştır. Osmanlı Devleti, kuzeydeki hâkimiyetini güçlendirmek için vergisini ödemeyen Boğdan’a sefer düzenlemiş ve Boğdan’ı kendine bağlamıştır.

Osmanlı-Portekiz Münasebetleri

Preveze Deniz Savaşı’nda (28 Eylül 1538) Haçlılara karşı zafer kazanan Osmanlı Devleti, Hint Okyanusu’na da sefer düzenlemiştir. Portekiz’in yeni keşfedilen okyanus yoluyla baharatın kaynağı olan Hindistan’a ulaşması, Akdeniz ticaret yolunu sekteye uğratmıştır. Bu durum, Osmanlı Devleti’nin Portekiz’e karşı cephe almasına sebep olmuştur.

Portekizlilerin Gücerat (Harita 5.7) ile Kalküta’daki Müslümanlara verdiği zararı ortadan kaldırmak ve kutsal yerleri Portekizlilerin tehdidinden kurtarmak amacıyla Osmanlı Devleti, Portekiz kuvvetlerine birçok sefer düzenlemiştir. Osmanlı Devleti, bu seferlerle Portekizlileri Hint Okyanusu’ndan ve Kızıldeniz’den uzaklaştırarak eski ticaret yolunun önemini artırmak istemiştir. Portekizlilere karşı yapılan seferler tam anlamı ile başarıya ulaşamamıştır. Buna rağmen Baharat Yolu canlanmıştır. Portekizliler, bu coğrafyada tehdit altında olduklarını anlayarak rahat hareket etme imkânı bulamamışlardır. Bu durum kutsal toprakların Portekiz tehdidinden kurtarılmasını sağlamıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 149 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!