Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166

10-15. sorularda verilen ifadeleri okuyarak doğru kavramlar ile eşleştiriniz.

10. II. Mehmet fetih hazırlığı olarak Anadolu Hisarı’nın karşısına 1452 yılında inşa ettirdiği sur.

  • Cevap: Rumeli Hisarı

11. Avrupalıların siyasi manevralarla ticaret ve gümrük konularında elde ettikleri kolaylıklar ve ayrıcalıklar düzenine verilen ad.

  • Cevap: Kapitülasyon

12. Dulkadiroğluları Beyliği’ne son verilerek Anadolu Türk siyasi birliği büyük ölçüde sağlandığı savaş.

  • Cevap: Turnadağ

13. Osmanlı Devleti Doğu Akdeniz’i kontrol altına almak için 1571’de fethettiği ada.

  • Cevap: Kıbrıs

14. Geniş bir bakış açısı ve güçlü bir adalet anlayışına sahip olan I. Süleyman’a çok sayıda kanun düzenlediği için verilen unvan.

  • Cevap: Kanuni

15. XVI. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin Anadolu ve İran coğrafyasında uzun süre mücadele ettiği devlet.

  • Cevap: Safevi

16- 19. soruları metni okuyarak cevaplayınız.

Baba-Oğul Taht Mücadelesi

Şehzade Selim, Trabzon’dayken babasının hükümdar olarak gücünün iyice zayıfladığını ve abisi Ahmet’in babasından sonra tahta çıkabileceğini fark etmişti ancak Yavuz böyle bir durumu kabul edemezdi. Bu yüzden taht için hazırlıklara başladı. Trabzon’da vali iken komşu ülkelere yaptığı başarılı gaza hareketiyle yeniçeriler arasında ünlenmeye başlamıştı. Onun bu başarıları gaza hareketinin tekrar canlanacağına ve Safevi tehdidinin bertaraf edilebileceğine olan inancı güçlendiriyordu. Şehzade Selim, Trabzon dışında sancak istediyse de kendisine Giresun çevresi gösterilince iktidarı zorla ele geçirmeye karar verdi. Babasından izinsiz oğlu I. Süleyman’ın bulunduğu Kefe’ye gitti. Bu durum padişahı tedirgin edince Selim’i durdurabilmek için kendisine Menteşe Sancağı verildiyse de Şehzade Selim buna yanaşmayarak Rumeli’nde bulunan Silistre Sancağı’nı istedi. Bu isteği mümkün değildi çünkü Fetret Devri’nin kötü izleri sebebiyle Rumeli’nde hiçbir şehzadeye sancak verilmiyordu. Şehzade Selim ise buradan yer isteyerek ciddi bir hesaplaşmayı babasıyla yapacağını hissettirmişti.

Yanındaki orduyla Akkirman’ı kuşatan Selim, burayı alamayınca Kili civarına geçti. Beraberindeki 3 bin kişiyle Edirne’ye doğru yola çıktı. Çukurçayır denilen yerde babasıyla karşılaştı. Onunla yüz yüze görüşmek istediyse de bu isteği kabul edilmedi ancak iki taraf arasında mutabakat sağlandı. Şehzade Selim’e sancak olarak Semedire sancağı verildi ve Macarlar ile savaşmak için izin verildi. Bunun yanında babası, Selim’e kendisi padişah olduğu müddetçe şehzadelerden herhangi birini saltanat makamına geçirmeyeceğine dair söz verdi. Buna rağmen II. Bayezid, tahta Şehzade Ahmet’in oturmasını istemekteydi. Bu durumu anlayan Şehzade Selim, babası ile yüz yüze görüşmek istedi. Şehzade Selim’in Çorlu yakınlarında kalabalık ve silahlı bir şekilde babasının yanına gelmesi, II. Bayezid’i sinirlendirdi ve oğlunun ordusuna saldırarak kolay bir şekilde orduyu dağıttı ancak Selim’i destekleyen yeniçeriler, padişaha baskı yaparak Selim’in tahta çıkmasını sağladılar. Böylece II. Bayezid, daha sağken oğlu lehine tahttan çekilmek zorunda kaldı.

16. Şehzade Selim’in Rumeli’de sancak istemesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Şehzade Selim, Rumeli’de sancak istemesinin nedenleri arasında Safevi tehdidiyle başa çıkma isteği, Trabzon’daki gücünün azalması ve tahta geçme şansını değerlendirmek istemesi gibi faktörler etkili olabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
15
love
3
clap
3
sad
2
happy
2
unlike
1
confused
1
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!