Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174

6.1. SARAY VE ŞEHİR KULTURU

Osmanlı’da şehir yönetim merkezi olmanın yanında sosyal hayatın her yönünü kapsayan çeşitli faaliyetlerin görüldüğü, ekonomik ve kültürel birikimin yoğunlaştığı önemli yerleşim birimleri olup fiziksel ve sosyal çevre ile toplumsal hayatın merkezini teşkil etmektedir. Anadolu’da şehrin ilk örneğini Karacahisar’da meydana getiren Osmanlılar, Bursa’nın fethedilmesi ve şekillenmesiyle erken dönem Osmanlı şehrinin temelini atmışlardır. Osmanlı şehirlerinin kuruluşunda, imarında ve iskânında vakıfların önemli rolü vardır. Cami, bedesten ve imaret ilk dönem Osmanlı şehir planına hâkim unsurlardır. Şehir bu yapılar etrafında gelişerek genişlerdi. Genel olarak şehirlerin fethinde görev alan fatihlerin ve gazilerin kurdukları vakıflar, şehirlerin dönüşümünde önemli rol üstlenmişlerdir.

Osmanlı Devleti’nde şehir kültürünün temeli, Türkiye Selçuklu Devleti’nin şehir mirasına dayanmaktadır. Şehir hayatında halkın geçim kaynağı zanaat ve ticaret üzerinden gelişmiştir. Bizans’a yüzlerce yıl başkentlik yapmış çok kültürlü bir yapıya sahip olan İstanbul’da şehir hayatı, kendi içerisinde farklı zenginlikler barındırmıştır. Fetihten sonra İstanbul’da, sosyokültürel hayat başta olmak üzere birçok sahada Türk İslam geleneğine göre yeni bir şehir yapılanması görülmüştür.

Osmanlılar hem eski dönemlerden süregelen yerleşik geleneklerden hem de Türkiye Selçuklu Devleti’nin ve Anadolu beyliklerinin birikimlerinden istifade etmiştir. İstanbul, bir cihan devleti olan Osmanlı Devleti’nin kendine has özelliklerinin en fazla görüldüğü şehirdir (Görsel 6.1).

Aşağıdaki görseli inceleyerek çalışmayı yapınız.

Osmanlı’da ticaretin mahalle kültürüne etkisi hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Osmanlı’da ticaret, mahalle kültürünü olumlu bir şekilde etkilemiştir. Ticaretin canlı olması, mahallelerde farklı zanaatkarlar, esnaf ve tüccarların bulunmasına yol açmıştır. Bu da mahallelerin ekonomik çeşitliliği artırmış, farklı meslek gruplarının bir arada yaşadığı dinamik toplulukların oluşmasına katkı sağlamıştır. Ticaretin mahalle kültürüne etkisi, şehirlerin çeşitliliği ve sosyal dokusunun zenginleşmesine neden olmuştur.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!