Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 179 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 179

Yeniçeri ağası: Yeniçeri Ocağının komutanı olan yeniçeri ağası, vezir-i âzama değil doğrudan padişaha bağlı bir görevlidir. Yeniçeri ağası arz günlerinde, protokolde vezir-i âzamın önünde padişahın huzuruna çıkma hakkına sahipti. Yeniçeri ağası, devşirme sisteminin yürütülmesinden sorumlu olan kişiydi. Yeniçeri ağası, divana müracaat eder ve devşirme memurlarına bilgi verip devşirme ihtiyacını belirlerdi. Vezir rütbesindeki yeniçeri ağası divanın asil üyelerindendir.

Şeyhülislam: II. Murat Dönemi’nde ilk kez oluşturulan şeyhülislamlık kurumu, Fatih Kanunnamesi’nde ilmiye sınıfının yöneticisi olarak kabul edilmiştir. Esas itibarıyla başkent müftüsü de sayılan şeyhülislamın görevi, Müslümanların şeri konularda veya dinle ilgili diğer mevzularda karşılaştığı meselelere çözüm bulmak ve dinî suallere cevap olarak İslam dininin görüşlerini açıklamaktı. Şeyhülislam, meseleler hakkındaki görüşünü yazılı olarak fetvalarla açıklardı. Divanın asil üyesi olmayan şeyhülislam, divanda alınan kararların dine uygunluğunu kontrol etmek için divana davet edilirdi.

METİN ANALİZİ

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Seferde Divân-ı Hümâyun

Padişah ve ordu sefere çıktığı dönemlerde, Topkapı Sarayı’nda gerçekleştiği şekilde, ihtiyaç hâlinde ve toplantı için uygun şartlar sağlandığında toplanırdı. Ordudaki Divân-ı Hümâyun, padişahın katılmadığı sef

rde vezir-i âzam başkanlığında toplanırdı. Bununla birlikte Divân-ı Hümâyunun asıl başkanı padişah olduğu için Divan-ı Hümayun padişahın bulunduğu merkezde de ayrıca toplanırdı. Sadrazamın yerine merkezde kalan sadaret kaymakamının başkanlığındaki bu divana merkezde kalan divan üyeleri ile sefere gidenlerin yerine vekil olarak kalanlar katılmaktaydılar.
Sefer zamanlarında Divân-ı Hümâyun toplantılarının yapıldığı mekanlar da belli bir düzen üzerine ha- zırlanmaktadır. Vezir-i âzama ait dört çadır bulunur, bunlardan bir tanesi bir sütunlu on iki direkli olur ve otak adı verilir. Bu çadırda divân toplantıları gerçekleştirilirdi. Sefere çıkan hükümdar ise çadırına Otağ-ı Hümâyun denilirdi.

1. Seferde Divan-ı Hümâyunun toplanmasının gerekçeleri neler olabilir?

  • Cevap: Seferde Divan-ı Hümâyunun toplanmasının gerekçeleri, sefer sırasında askeri ve idari konuları görüşmek, kararlar almak, hükümetin işleyişini sürdürmek ve padişahın bulunmadığı durumlarda yönetimi sağlamak gibi nedenlerle olabilir.

2. Seferde toplanan Divan- farklılıkları vardır?

  • Cevap: Seferde toplanan Divan ile merkezdeki Divan arasındaki fark, toplantının kimin başkanlığında olduğu ve katılan üyelerin kimler olduğu gibi organizasyonel farklardır. Seferdeki Divan, vezir-i âzam başkanlığında toplanırken, merkezdeki Divan padişahın başkanlığında toplanırdı. Seferde katılanlar genellikle sefere gidenlerin yerine vekil olarak kalanlar ve merkezde kalan divan üyeleriyken, merkezdeki Divan’da daha geniş bir üye katılımı olabilirdi.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 179 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!