Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 191

Çok kültürlü bir toplum yapısına sahip olan Osmanlı Devleti, hâkimiyeti altında bulundurduğu toplulukları din veya mezhep esasına göre örgütleyerek yönetmiştir. Osmanlı’ya özgü bu sisteme “millet sistemi” adı verilmektedir. Osmanlı toplum hayatında mahalleler, medrese ve mektepler, cami ve mescitler, tekke ve zaviyeler, kilise, sinagog ve manastırlar, pazar ve çarşılar toplumsallaşmayı ve iletişimi sağlayan ortamlardır.

Osmanlı Devleti’nde mirî toprak sistemi, yöneticilere çiftçileri ve tarım ekonomisini kontrol etme ve düzenleme yetkisi vermekteydi. Osmanlı Devleti’nde ticaret; denetim, yardımlaşma ve imtiyaz usullerine dayanmaktaydı. Üretim, geleneklere bağlı olarak yapılır ve esnaf teşkilatı tarafından denetlenirdi. Osmanlı Devleti, vakıflar aracılığıyla dinî ve sosyal hizmetlerin görülmesini, yeni fethedilen ülkelerde Türk kültürünün yerleştirilmesini, ordunun donatılmasını, eğitim işlerinin yürütülmesini sağlamıştır.

1. Millet ve ümmet kavramları hakkında neler biliyorsunuz?

  • Cevap: “Millet” kavramı, Osmanlı döneminde bir topluluğun dini, etnik veya mezhebi kimliğine dayalı olarak örgütlenmiş bir toplumsal birim olarak kullanılıyordu. “Ümmet” ise İslam dünyasında tüm Müslümanları kapsayan bir topluluk veya cemaat olarak ifade edilirdi.

2. Osmanlı Devleti’nin fethettiği yerlerde kültürel değişimin yaşanması beklenir mi? Neden?

  • Cevap: Evet, Osmanlı Devleti’nin fethettiği yerlerde kültürel değişim yaşanması beklenirdi. Çünkü Osmanlılar, fethettikleri bölgelerde kendi kültürlerini, dilini, dinini ve yönetim sistemini yayma eğilimindeydiler. Bu nedenle fethedilen bölgelerde Osmanlı kültürü etkili olurken, yerel kültürler de zamanla Osmanlı etkisi altında değişebilirdi.

3. Osmanlı Devleti’nde esnaf neden teşkilatlanma yoluna gitmiş olabilir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde esnaf teşkilatlanma yoluna gitmiş olabilir çünkü bu teşkilatlar üretim, ticaret ve hizmet sektörlerinde düzeni sağlamak, denetim yapmak, meslek standartlarını belirlemek ve üyelerinin haklarını korumak amacıyla kuruluyordu. Bu sayede ekonomik faaliyetler düzenli bir şekilde yürütülüyor ve haksız rekabet engelleniyordu.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!