Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 203

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 203

geçerken daha sonra çarşı kelimesi ön plana çıkmış ve pazar kelimesi kırsal kesimlerde mevsimlik oluşturulan alışveriş mekânları, köy ve kasabalarla şehirlerde açık alışveriş yerleri için kullanılmıştır. Duruma göre yılda birkaç defa kurulan, yerli ve yabancı tüccarların katıldığı büyük pazarlara “panayır” denilmektedir. Pazarlarda daha çok gündelik ihtiyaçlar, ev eşyası, giyim, dayanıksız tüketim malları, tahıl ve şifalı bitkiler satılırdı (Görsel 7.11).

Bedesten

Osmanlı Dönemi Türk şehirlerinde değerli malların saklanıp satıldığı bir yapı türüdür. Bedestenler başta değerli kumaşlar, mücevher ve değerli taşlar olmak üzere silahlar, süslü koşum takımlarının satıldığı yerlerdir. Bir şehirde, birden fazla han bulunmasına karşın bedesten bir tane yapılırdı. Bu genellemenin tek istisnası devletin başşehri İstanbul’dur. Burada ikisi şehrin merkezinde, biri de Galata’da olmak üzere üç bedesten inşa edilmiştir. Buralarda tüccarların kıymetli malları dışında çarşı esnafının, tüccarların kasaları, evrakları, defterleri, esnaf ve zanaatkâr loncalarının belgeleri muhafaza ediliyordu. Bu yüzden bu yapılar taş veya tuğladan yapılmış sağlam yapılardı.

Kapan, Kapan Hanı

Osmanlı Dönemi’nde büyük şehirlerde özellikle tahıl türünden ihtiyaç maddelerinin toptan alınıp satıldığı yerdir. Osmanlılarda kapan, daha ziyade un kapanı, bal kapanı, yağ kapanı vb. satılan malın adıyla birlikte kullanılmıştır. Un, yağ ve baldan başka tahıl, kahve, tütün, ipek, pamuk, kumaş ve çeşitli dokumalar üreticiden satın alınarak başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerdeki kapanlara getirilirdi. Buralarda kadı naibinin nezaretinde esnaf temsilcilerinin de hazır bulunmasıyla mallar tartılır; ağırlık, kalite ve çeşidine göre vergi ve narha tabi tutulduktan sonra esnaf aracılığıyla tüketiciye arz edilirdi.

Dericilik ve dokuma sanayisindeki gelişme boyacılığın da gelişmesini sağlamıştı hatta Avrupa’nın lüks kumaşlarının bile Bursa boyahanelerinde boyanması söz konusuydu. III. Murat Dönemi’nde (1574-1595) İngiltere’ye dokuma ve boyama teknolojisi ihraç edildiği bilinmektedir.

KONU ANALİZİ

Ticaret mekânlarının Osmanlı ekonomisine etkileri nelerdir?

  • Cevap: Ticaret mekânları Osmanlı ekonomisinde pazar yeri ve ticaretin canlanmasına katkı sağlamış, aynı zamanda farklı kültürlerin etkileşimine olanak tanımıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!