Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

Türkiye Selçuklu Devleti’nin Teşkilat Yapısı ve Sosyokültürel Özellikleri

Türkiye Selçuklu Devleti’nin teşkilat yapısının oluşmasında ikta siteminin önemli bir yeri vardır. İkta sistemi, devletin mülkü olan topraklara ait gelirlerin, yaptıkları hizmet karşılığında asker ve sivil yöneticilere verilmesidir. İkta sahibi; vergi toplar, topladığı vergilerden kendi maaşını alır, atlı askerler yetiştirerek savaşa katılır, tarımsal üretimin devamlılığını ve bulunduğu bölgenin güvenliğini sağlardı. Bu sistem, devlete askerî ve mali alanda büyük güç kazandırmıştı. Büyük Selçuklularda bulunduğu bölgede bağımsız davranan ikta sahibi, Türkiye Selçuklularında mutlak surette sultana bağlıydı. Türkiye Selçukluları bu açıdan Büyük Selçuklu Devleti’ne göre daha merkeziyetçi bir devlet yapısına sahipti.

1192’den sonra sınırları genişleyen Türkiye Selçuklu Devleti’nin vilayet sayıları arttığından her vilayete yönetici olarak şehzade gönderilemedi. Şehzade gönderilmeyen vilayetlere emîrler ve ikta sahipleri vali olarak görevlendirildi. Şehzadeler hangi vilayetin valisi ise oranın iktasının bir kısmı kendilerine dirlik olarak verildi.

Devlet işleri, farklı yetkilere sahip divanlarda görüşülüp karara bağlanıyordu. Her vilayette küçük bir divan bulunuyordu. Valiler, divanın yetkileri dışındaki idari ve örfi işlere bakıyordu. Vilayetlerde şeri ve hukuki işlere bakmak üzere kadılar bulunuyordu.

Türkiye Selçuklu Devleti’nin idari yapısı diğer Türk beylikleri tarafından örnek alınmıştır. Beylikler, iç işlerinde kısmi olarak serbestken dış işlerinde Selçuklulara bağlı kalmıştır.

Türkiye Selçuklu Devleti’nin askerî teşkilatı, selefi olan Büyük Selçuklu Devleti ile benzerlik göstermekte olup şu askerî birimlerden meydana gelmiştir:

Türkiye Selçuklu ordusunun başkumandanı emîrü’l-ümera (beylerbeyi) unvanı ile orduyu idare ederdi. Ordu kumandanlarına subaşı unvanı verilmekteydi. Ordu kumandanları bulundukları bölgelerin emniyet ve asayişini sağlamakla da yükümlüydüler. Türkmen kuvvetlerinin başında ise beyler bulunurdu. Türkiye Selçuklularında donanma kumandanlarına reis’ül-bahr veya sahillerin kumandanı anlamında meliküs-sevâhil veya emîr-i sevâhil denilmiştir.

Anadolu’ya gelen ilk Türkmen toplulukları genellikle göçebedir. XIII. yüzyıldan itibaren göçebelerin yanı sıra şehirlerde yaşayan sanatkârlar, tüccarlar ve âlimler de Anadolu’ya gelmeye başlamıştır. Anadolu’ya gelen Türkmenler, Türkiye Selçuklu Devleti içerisindeki birçok alanda önemli değişimlere ve yeniliklere öncülük etmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!