Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 30

Haçlı Seferleri (1096-1270)

XI. yüzyılın sonlarında AvrupalIların, Kudüs’ü Müslümanlardan almak, Türkleri Anadolu’dan çıkarmak ve Yakın Doğu’yu ele geçirmek için papalık öncülüğünde dinî argümanları kullanarak başlattıkları askerî seferlere “Haçlı Seferleri” denir. Bu seferler, 1096’da başlar ve 1270’te Latin Hristiyanların Doğu’daki siyasi güçlerinin kırılmasına kadar süren yaklaşık iki asırlık bir dönemi kapsar.

Haçlı Seferleri, dinî bir hüviyette gözükse de Orta Çağ’da Avrupa toplumunu zorlayan siyasal, sosyal ve ekonomik nedenler Haçlı Seferleri düşüncesinin doğmasında etkili olmuştur. Yoksulluk, açlık, topraksızlık gibi ekonomik sorunların yaşandığı Avrupa’da kiliselerde de bozulmalar görülmüştür. Kudüs, Hz. Ömer Dönemi’nde Müslüman hâkimiyetine girmişti. Hristiyanlar, yüzyıllardır bu duruma ciddi bir tepki gösterememişti. XI. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa, Doğu’da çıkarlarına uygun bir ortam oluştuğuna ve harekete geçme fırsatını yakaladığına inanmıştı.

Hilal sembolü, VII. yüzyılda Hz. Muhammed’in Müslüman olan bir kabileye üzerinde hilal bulunan bir sancak vermesi ile İslam dünyasında kullanılmaya başlanmıştır. Hilal, XI. yüzyıldan itibaren Doğu’da ve Batı’da Hristiyanlığın sembolü olan haça karşı İslamiyet’in sembolü olarak kullanılmıştır. Hilal, birçok İslam devletinin bayrak, sancak ve madenî paralarında bazen tek bazen de bir veya birkaç yıldızla birlikte yer almıştır.

Haç, Hristiyanlıkta büyük önem taşıyan dinî simgedir. Avrupalılara göre Haçlı Seferleri’nin ortaya çıkışının temel sebeplerinden biri İsa’nın çarmıha gerildiği haçı ele geçirmektir. Bu arzu, seferlerde o kadar etkili olmuştur ki bu seferlere “Haçlı Seferleri”, XII. yüzyıldan itibaren savaşlara katılan gruplara da “haç ile işaretlenen” denilmiştir. Seferlere katılan herkesin omzuna özel bir merasimle kırmızı haç motifi dikilmiştir. Kutsal Haç’a ait bazı parçaların Haçlı Seferleri ile Batı’ya götürüldüğü şeklinde yaygın bir inanış vardır.

CEVAPLAYINIZ

Temelinde ekonomik kaygılar olan Haçlı Seferleri’nin dinî etkenlere bağlanmasının sebebi ne olabilir? Yazınız.

  • Cevap: Haçlı Seferleri’nin temelinde ekonomik kaygılar olsa da, dinî etkenlerin bu seferlere bağlanmasının nedeni, dini propaganda ve motivasyon aracı olarak kullanılmasıdır. Haçlı liderleri, Avrupa’daki Hristiyan nüfusu bu seferlere katılmaya teşvik etmek ve seferlerin kutsal bir amaç için yapıldığına inandırmak amacıyla dinî retorik ve vaatler kullanmışlardır. Bu şekilde, daha fazla destek ve katılım sağlamışlar ve Haçlı Seferleri’ni dinî bir mücadele olarak meşrulaştırmışlardır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!