Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

Baybars, II. İzzettin Keykâvus’u Mısır’a davet etti. Baybars ayrıca Selçuklulara her türlü yardımda bulunacağını bildirdi. Görüşmelerin sonunda Sultan Baybars, Ayn-ı Calut Savaşı’nda Moğol ordusunu yenerek Moğollar karşısında tecrübe kazanan Memlûk ordusunu Selçuklulara yardıma gönderdi.

II. İzzettin Keykâvus, Moğollara karşı komşu devletlerden müttefik bulma arayışına girdi. Sultan II. İzzettin Keykâvus, Altın Orda Devleti Hükümdarı Berke Han ve Memlûk Sultanı Baybars ile Moğollara karşı ittifak yapmak istedi. Altın Orda, Memlûkler ve Türkiye Selçuklu Devleti müttefik oldular. Dinî yakınlığı ve akrabalık ilişkisinden dolayı Berke Han, Türkiye Selçuklu sultanına yardım etmek istedi ve ordusunu Anadolu’ya gönderdi. Sultan Baybars (Görsel 1.22) ise 1277’de Anadolu’ya yardım amaçlı büyük bir sefer yaptı. Aynı yıl yapılan Elbistan Savaşı’nda Moğollar ağır bir yenilgiye uğradı. Bu yenilgi ile Moğolların Anadolu’daki yayılma faaliyetleri yavaşladı.

Anadolu’da Moğol baskısı altında zor günler yaşayan Türkmenler, bu yardım girişimleriyle yalnız olmadıklarını anladılar ve Moğollara karşı mücadelelerinde cesaretlendiler. Türkiye Selçuklu Devleti, Moğol tehlikesi devam ederken kuzeyde Altın Orda, güneyde Memlûk Devleti ile ittifaklar kurarak ömrünü uzattı.

Memlûkler ile Moğollar arasında meydana gelen savaştır. Bu savaşta Moğollar ilk defa mağlup olmuş ve Moğolların batıya ilerleyişi durmuştur. Ayn-ı Calut, günümüzde Filistin topraklarında yer alan bir bölgedir. Hülagü Han kumandasındaki Moğol orduları, 1258 yılında Bağdat’ı işgal edip Abbasi Halifeliği’ne son verdikten sonra Suriye’ye yönelmiş ve birkaç günlük kuşatmadan sonra Halep ve Şam’ı da zapt etmişlerdi. Ermeni ve Gürcü birliklerinin de içerisinde bulunduğu Moğol ordusu 1260’ta Ayn-ı Calut’ta Memlûklerle karşılaştı. Savaşı Kutuz’un önderliğindeki Mısır Memlûklu ordusu kazandı. Ayn-ı Calut Savaşı, tarihin akışını değiştiren savaşlardan biridir. Bu savaşın önemli komutanlarından biri olan Baybars, Kutuz’un ölümü üzerine savaştan sonra Memlûk tahtına oturdu. Ayn-ı Calut Savaşı sayesinde Memlûkler, Suriye ve Mısır’daki hâkimiyetlerini sağlamlaştırarak Eyyubi nüfuzuna son verdiler. Moğol İstilası karşısında o güne kadar savunmaya çekilen İslam âlemi, bu savaşla ilk defa müdafaayı bırakıp hücuma geçti ve Moğolların yenilemeyeceği düşüncesi sona erdi.

Anadolu’da Kurulan İkinci Dönem Türk Beylikleri

Kösedağ Savaşı sonrası Anadolu’da yeni Türk beylikleri ortaya çıkmıştır. İkinci Beylikler Dönemi olarak adlandırılan bu beylikler, Türk siyasi birliğini yeniden gerçekleştirmek ve Anadolu’nun imarını sağlamak amacıyla beylerinin adlarıyla kurulmuştur.

Kastamonu’da kurulan Candaroğulları Beyliği, komşusu olduğu Osmanlı ve Tacettinoğulları’na karşı dengeli bir politika izlemiş, akınlarını Bizans üzerinde yoğunlaştırmıştır. Ticarete önem veren Candaroğulları, Venedik ve Cenevizliler ile Karadeniz ticareti konusunda ilişkiler kurmuştur.

Denizcilik faaliyetleri ile öne çıkan Karesioğulları Beyliği, Balıkesir çevresinde kurulmuştur. 1345 yılında Orhan Gazi idaresindeki Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Böylece Anadolu’da Türk siyasi birliğini gerçekleştirilmesi yolunda

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!