Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 47

28. Anadolu Türk Beylikleri Dönemi’nden bugüne dinî, sosyal, kültürel ve mimari alanda birçok eser kalmıştır. Bunların bir kısmı dünya kültür mirasına dâhil edilerek insanlığın ortak malı sayılmıştır. Anadolu Türk Beylikleri Dönemi’ne ait olan aşağıdaki mimari eserlerden hangisi UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edilmiştir?

A) Divriği Ulu Cami
B) Mama Hatun Türbesi
C) Gevher Nesibe Şifahanesi
D) Zinciriye Medresesi
E) Malabadi Köprüsü

  • Cevap: A

29. Türkler, XI. yüzyılda Anadolu’ya geldiklerinde bu coğrafyada Rum, Ermeni ve Gürcüler yaşamaktaydı. Bu dönemin Süryani tarihçilerinden Mihael’in (Mihayil) eserinde “Türkler, kötülük yapan Rumlar (Bizans) gibi kimsenin dinine ve inancına karışmıyor, hiçbir baskı ve zulüm düşünmüyorlardı.” ifadesini kullanmıştır. Bu duruş Türklerin…etkili olmuştur.
Bu parçada boş bırakılan yere, aşağıdaki ifadelerden hangisi yazılırsa bilgi bütünlüğü doğru sağlanmış olur?

A) askerî teşkilatı şekillendirmelerinde
B) yönetimde ve idari konularda ilerlemelerinde
C) kültürel açıdan gelişmelerinde
D) ticari faaliyetlerin geliştirilmelerinde
E) farklı milletler tarafından benimsenmelerinde

  • Cevap: E

30. Selçuklu şehirlerindeki en önemli dinî ve sosyal kurumlardan biri de hiç şüphe yok ki tekke ve zaviyelerdir. Selçuklu Dönemi’nden itibaren Anadolu şehirlerinin en vazgeçilmez dinî ve sosyal kurumlarından olan tekke ve zaviyelerin -belki yerine göre en az camiler kadar yüzyıllar boyunca- toplum hayatında merkezî bir yer işgal ettiğini söylemek mümkündür. Bu kurumlar, bağlı oldukları tarikatların niteliğine göre farklılıklar arz ettiği gibi hepsinin aynı etkinliği gösterebildiğini söylemek de zordur. Tekke ve zaviyeler kuruldukları dönemde kırsal kesimlerde ve şehirlerde etkin rol oynamışlardır. Bunların çoğu Türkiye tarihini etkileyen tasavvufi, dinî, sosyal ve kültürel birtakım hareketlerin odağı olmuştur. Bu parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisi Mevlevilik, Bektaşilik gibi tasavvufi kurumların etkilerini göstermektedir?

A) Dinî görüşlerini yaymak amacıyla isyanlar çıkarmışlardır.
B) Anadolu’nun Türkleşmesini ve İslamlaşmasını sağlamışlardır.
C) Etnik ve dinî yapısı farklı olanları toplumdan dışlamışlardır.
D) Kültürel ve sanatsal faaliyetlerden uzak durmuşlardır.
E) Yöneticilerin aleyhinde yabancılara ajanlık yapmışlardır.

  • Cevap: B

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
9
clap
1
love
1
sad
1
angry
0
happy
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!