Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

19-22. soruları metne göre cevaplayınız.

Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki İskân ve Din Politikası

Osmanlı Devleti’nin Rumeli fetihlerinde takip ettiği stratejilerden biri de yeni hâkimiyet altına alınan topraklara Anadolu’daki Müslüman Türk nüfusunun göç ettirilmesidir. Osmanlılar hem Rumeli’deki gayrimüslimlerin hem de Anadolu’daki Müslüman Türk beyliklerinin topraklarını hâkimiyet altına almaya dayalı iki taraflı bir genişleme siyaseti takip etmişlerdir. Böylece Osmanlı hâkimiyeti altına giren Müslüman Türk beyliklerindeki nüfus, Rumeli’de fethedilen gayrimüslimlerin yaşadığı coğrafyaya göç ettirilmiştir (Harita 2.5). Konargöçer Türkmen aşiretlerinin hâkimiyetine giren yerlerde yerleşik hayata geçirilmesiyle birlikte hayvancılığın yanı sıra tarımsal faaliyetler de gelişme göstermiştir. Bu politikalar, yeni coğrafyanın Osmanlı toprakları hâline dönüştürülmesini sağlamıştır.

Fetihlerde takip edilen en önemli stratejilerden biri de Osmanlı Devleti’nin Rumeli’de izlediği din politikasıdır. Bu din politikasının temeli İslamiyet’i Rumeli’de yaymak ve İslamiyet’in kılıçdarlığını yapmaktır. Ele geçirilen gayrimüslim coğrafyada Türk İslam kültürünün yerleştirilmesi ve muhafazası için büyük çaba sarf edilirdi. Bu anlayış, konargöçer Türk geleneğini üzerinde taşıyan Osmanlı-Kayı aşiretinin inançlarla ilişkisini belirleyen örfi ve şeri kurallar manzumesi idi. Hem İslami gelenekten hem de eski Türk geleneğinden beslenen Osmanlılar, Rumeli’ye göç ettirilen Müslüman Türk nüfusunu diğer dinî inançlara karşı korumayı amaçlıyorlardı. Bunun için “Kolonizatör Türk Dervişleri” olarak adlandırılan ve Osmanlı merkezi tarafından görevlendirilen zümrenin temel amacı sadece İslam’ı yaymak değil Müslüman Türk nüfusunu din ve gelenek açısından diğer dinî inanç ve gayrimüslim yaşam biçimine karşı korumaktı.

19. Osmanlı Devleti’nin Rumeli’de uyguladığı stratejilerin amaçları nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki stratejilerinin amaçları, hem Anadolu’daki Müslüman Türk nüfusunun korunması ve göç ettirilmesi, hem de Rumeli’de İslamiyet’in yayılması ve kılıçdarlığının yapılmasıydı.

20. Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki iskân siyaseti ve din politikasının sonuçları nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki iskân siyaseti ve din politikasının sonuçları, Müslüman Türk nüfusunun Rumeli’ye göç ettirilerek yerleşik hayata geçmesi ve İslam’ın bölgede yayılmasıyla sonuçlandı. Aynı zamanda bu politikalar, Osmanlı topraklarının genişlemesine katkı sağladı.

21. Metinden yararlanarak Fetret Devri’nde Balkanlarda siyasi birliğin bozulmamasının sebebi ne olabilir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Fetret Devri’nde Balkanlarda siyasi birliğin bozulmamasının sebebi, Osmanlı Devleti’nin Rumeli’deki iskân ve din politikalarıyla Müslüman Türk nüfusunu koruması ve İslam’ı yayma çabalarıyla bağlantılı olabilir. Bu politikalar, bölgedeki Müslüman Türk nüfusunun kimliklerini korumalarına ve Osmanlı Devleti’ne bağlılıklarını sürdürmelerine yardımcı olmuş olabilir.

22. Osmanlı Devleti’nin iskân ve istimâlet politikalarını nerelerde uyguladığını açıklayınız?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nin iskân ve istimâlet politikaları, özellikle Rumeli’deki fetihler sonrasında uygulandı. Bu politikalar, yeni fetih edilen topraklarda Anadolu’dan Müslüman Türk nüfusunun göç ettirilmesi ve yerleşik hayata geçirilmesini içeriyordu. Aynı zamanda, Müslüman Türk nüfusunun din ve gelenek açısından diğer dinî inanç ve gayrimüslim yaşam biçimine karşı korunmasını amaçlıyordu.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
28
clap
9
love
6
sad
6
unlike
3
confused
3
angry
2
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!