Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Tarih Meb Yayınları

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

“10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 93

3.3. DEVŞİRME SİSTEMİ VE YENİÇERİ OCAĞI

Osmanlı Devleti’nin Hristiyan tebaasından belli kurallar dâhilinde topladığı çocukları eğiterek kabiliyetlerine göre başta askerlik olmak üzere çeşitli devlet kadrolarında istihdam etmelerine “devşirme sistemi” denir.

Devşirme, Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerde sadece yaya ve müsellemlerden oluşan askerî birlikleri çeşitlendirmek, asker ihtiyacını karşılamak ve orduyu güçlendirmek maksadıyla başvurulmuş bir yöntemdir.

I. Murat Dönemi’nde kurulan Yeniçeri Ocağına (Görsel 3.9) asker temini için önce “Pencik Kanunu” gereğince gayrimüslim genç savaş esirlerinden faydalanılmış fakat zamanla fetihlerin azalması, Ankara Savaşı’ndan sonra da bir süre durması yüzünden devşirme yoluna başvurulmuştur. Daha önceki İslam devletlerinde uygulanan bu usul Çelebi Mehmet Dönemi’nde de uygulanmaya başlanmış, II. Murat Dönemi’nde de kanunlaşmıştır.

Metin Analizi

Aşağıdaki metni okuyarak soruyu cevaplayınız.

Pencik Kanunu

Pencik Kanunu’yla toplanan vergilere “pencik resmi” (pencik vergisi) denir. Pencik Kanunu’na göre savaş esirlerinin beşte biri devlet hizmetine alınmıştır. Pencik resmi olarak toplanan esirler fiziksel durumlarına göre istihdam edilmiştir. Herhangi bir sakatlığı olmayan ve ileride yeniçeri olması hedeflenen erkekler “pencik oğlanı” olarak isimlendirilmiştir.
Pencik oğlanı seçilmeyen esirler, kul sistemine giremezlerdi. Osmanlı devlet düzeninde padişahın kulu olmak bir kölenin hürriyetini kazanması anlamına geliyordu. Pencik oğlanlarının fiziki yapıları uygun olanları saraya “iç oğlanı” olarak alınmıştır. İç oğlanı sarayda eğitime tabi tutulmuş, geriye kalanlar ise “acemi oğlanı” yapılarak zirai faaliyetler başta olmak üzere farklı alanlarda istihdam edilmiştir.

I. Murat Dönemi’nde, Çandarlı Halil ile Karamanlı Molla Rüstem’in katkılarıyla pencik oğlanlarının yeniçeri olmadan önce eğitilmeleri ve Türkleştirilmeleri için Gelibolu’da ve İstanbul’da “Acemi Oğlanlar Asker Ocağı” kurulmuştur. Önceleri “Pencik Kanunu” ile toplanan sultan kulları, devlet güçlendikçe ve sınırlar büyüdükçe yetersiz kaldığından Devşirme Kanunu ile Hristiyanlardan alınmaya başlanmıştır.

Pencik Kanunu’nun amaçları hakkında çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Pencik Kanunu’nun ana amacı, savaş esirlerini Osmanlı devletine kazandırmak ve onları devlet hizmetine alarak ekonomik ve askerî kaynak sağlamaktı. Ayrıca, fiziksel olarak uygun olanları yeniçeri veya saray hizmetine almak ve Türkleştirmek de bu kanunun hedefleri arasında yer almıştır.

10. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!