Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 114

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 114 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 114

5. Aort anevrizması ameliyatlarından sonra hayat boyu kullanım için kalp kaslarının şiddetli kasılmasını ve yüksek kan basıncını önleyen ilaçlar verilmektedir. Bunun sebebi nedir?

  • Cevap: Kan basıncını ve nabzı düşüren, kalp kasının daha sakin kasılmasını sağlayan ilaçlar verilmektedir çünkü aortta anevrizmaya sebep olan en büyük etmen, elastik dokunun zayıflamış olmasıdır. Sorunlu bölge düzeltilmiş olsa da aort boyunca tekrar genişleme riski devam etmektedir bu nedenle kan basıncının yükselmesini önlemek önemlidir.

6. Yüksek kan basıncının vücuda zararları nelerdir? İdeal kan basıncı hangi aralıkta olmalıdır?

  • Cevap: İdeal kan basıncı 120 mmHg – 80 mmHg arasında olmalıdır. Kan basıncının 140 mmHg- 90 mmHg den yüsek olması yüksek tansiyon (hipertansiyon), 90 mmHg – 60mmHg’den düşük olması düşük tansiyon (hipotansiyon) olarak adlandırılır. Kan basıncının yüksek olması kan damarlarına yapılan basıncı da arttıracağı için anevrizmalara, felce, beyin kanamasına, böbrek hasarı ve görme kaybına neden olabilir.

Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Felç geçirmek tabirini hepimiz duymuşuzdur.
İnmenin diğer adıdır “Felç”. Kan akımının ani bir şekilde kesilmesi veya azalmasıyla beyne yeterli oksijen ve besin sağlanamadığında beyin hücrelerinde hasar oluşması ve dokuların hızla ölmeye başlamasıdır.
İnme (felç), beynin ne kadar süreyle kan akışından yoksun olduğuna ve hangi kısmın etkilendiğine bağlı olarak bazı bölgelerde geçici veya kalıcı sakatlıklara sebep olabilir. Vücutta bazı kasların kontrolü kaybedilebilir.
İnmeye sebep olan etmenler; yüksek tansiyon, kan damarı duvarlarında oluşan şişkinlik (anevrizma), travma, diyabet (şeker hastalığı), yüksek kolesterol, obezite, sigara kullanımı ve kalp odacıklarında ve kapakçıklardaki sorunlarda gelişen pıhtıların kan dolaşımı ile taşınarak sinir sistemine ait damarları tıkamasıdır.
Kalıcı hasar oluşmaması için kan sulandırıcılar ve pıhtıyı eritici tromboli- tik ilaçlar uygulanabilir. Ayrıca pıhtı cerrahi yöntemle de alınabilir.

7. İnmeye sebep olan etmenler nelerdir?

  • Cevap: Yüksek tansiyon, kan damarı duvarlarında oluşan şişkinlik (anevrizma), travma, diyabet, yüksek kolesterol, kilo fazlalığı, sigara kullanımı ve ritim bozukluklarında kalp odacıklarında gelişen pıhtıların kan dolaşımı ile taşınarak sinir sistemine ait damarları tıkamasıdır.

8. Kan pıhtısının sinir sistemine ait bir damarı tıkamasıyla felç geçiren bir hastaya ne tür bir tedavi uygulanabilir? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: İnme belirtileri başladıktan sonra en geç ilk 4 – 5 saat içinde kalıcı hasar oluşmaması için kan sulandırıcılar ve pıhtıyı eritici trombo- litik ilaçlar uygulanabilir. Ayrıca pıhtı cerrahi yöntemle de alınabilir. Geç kalınmadan yapılan işlemler beyinde oluşabilecek kalıcı hasarların önüne geçebilir.

9. Felç durumunda kasların kontrolünün kaybedilmesine sebep olan etmenleri açıklayınız.

  • Cevap: Beyne giden bir damarda uzun süre kan akışının durması beynin o bölümüne oksijen ve besin gitmeyeceği için çok kısa sürede doku ölümüne neden olacaktır. Bu hasar bekledikçe daha da genişler ve inme beynin büyük kısmını etkilerse zarar gören beyin bölümünün yönettiği vücut kısmında kalıcı felç ya da konuşma yeteneği kaybı, solunum güçlüğü gibi durumlar yaşanabilir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 114 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!