Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 191

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 191 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 191

Polikistik böbrek hastalığı hakkında verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Polikistik böbrek hastalığı, kalıtsal böbrek hastalıkları içinde en sık görülenidir. Böbreklerde çok sayıda kist bulunur ve bu kistler böbrekte basınç oluşturur (Görsel). Böbrek tam olarak fonksiyonlarını yerine getiremez ve böbrek yetmezliği ortaya çıkar.

Polikistik böbrek hastalarında kistlerin büyüyerek çevre dokulara baskı yapması sonucu ağrı, kistlerin patlaması sonucu idrarda kan, böbrek taşı oluşumu, idrar yolu enfeksiyonu ve yüksek tansiyon görülebilir. Polikistik böbrek hastalığında böbrek kistleri dışında diğer organlarda da kistler gelişebilir. Böbreklerden sonra kist gelişiminin en sık olduğu organ karaciğerdir; daha seyrek olarak dalak ve pankreasta da kistler oluşabilir. Böbrek yetersizliği ve yüksek tansiyonu olmayan polikistik böbrek hastalarının özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Yüksek tansiyonu olan hastalar tuzsuz diyet almalıdır. Böbrek işlevleri tamamen ortadan kalkan hastalarda diyaliz veya böbrek nakli (transplantasyon) yapılabilir.
Polikistik böbrek hastalığında en önemli sorun, bazı hastalarda gelişebilecek olan böbrek yetersizliğidir. Diyaliz tedavisine gereksinim duyan ya da böbrek nakli yapılmış olan hastaların %5-10’unda böbrek yetersizliğinin nedeni, polikistik böbrek hastalığıdır. Bu nedenle polikistik böbrek hastalığı birey ve toplum sağlığı açısından önemli bir hastalıktır. Ayrıca, kalıtsal bir hastalık olduğu için polikistik böbrek hastalığının sonraki kuşaklara aktarılabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Gen analizi ile polikistik böbrek hastalığının kesin tanısını koymak mümkündür.

1. Anne ve babası polikistik böbrek hastası olan Nehir’in kendisi bu hastalığı taşımamasına rağmen kardeşi taşımaktadır. Anne ve babası kalıtsal polikistik böbrek hastası olduğu hâlde, Nehir’in sağlıklı olmasının nedeni nedir? Bu hastalığın otozomal çekinik bir alelle mi yoksa otozomal baskın bir alelle mi aktarıldığını ispatlayınız.

  • Cevap:

Hipotez: Polikistik böbrek hastalığı otozomal baskın genlerle kalıtılır. Tahmin: Eğer hipotezim doğru ise, ebeveynler heterozigot po- likistik böbrek hastası olduğunda F1 neslinde hem sağlıklı hem polikistik böbrek hastası bireyler görülmelidir.
İspat: Nehir’in anne ve babasında hastalık görüldüğü hâlde Nehirde görülmeyip kardeşinde görülmesi tahmini doğrulamaktadır. Yani polikistik böbrek hastalığı otozomal baskın genlerle kalıtılmaktadır. Eğer hastalık geni otozomal çekinik olsaydı anne ve babada görülüyorsa tüm çocuklarda görülmeliydi.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 191 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!