Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 41

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 41 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 41

Aşağıda verilen görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Çevremizi, yaşadığımız dünyayı beş duyu organımız ile algılar ve anlamlandırırız. Bunlar; işitme, görme, dokunma, tatma ve koklama duyularıdır. Bütün duyularımız gibi koku duyusu da hayatta kalma şansımızı arttırır. Bizi tehlikelere karşı uyarır, tat almamıza yardımcı olur. Hafızamızda yer eden bazı anılar kokularla özdeşleşmiştir. Kahve ya da çay kokusu, deniz kokusu, bir çiçek kokusu, parfüm kokusu bizi yıllar öncesine götürebilir.

Peki, nasıl koku alırız? Burun boşluğunda sarı bölge denilen bir alan bulunur. Bu bölgede koku reseptör hücreleri ve epitel hücreler yer alır. Buradaki reseptör hücreleri beyindeki koku soğancığı ile bağlantılıdır. Epitel hücreleri mukus salgılar çünkü reseptörlerin koku moleküllerinin algılayabilmesi için bu moleküllerin mukus içinde çözünmesi gerekir. Reseptörler koku sinirleriyle sinaps yaparlar. Uyarılar impulsa dönüşür, koku soğancığındaki koku sinirleri aracılığıyla beyne iletilir ve orada koku olarak algılanır. Diğer duyulardan farklı olarak koku reseptörlerinden gelen uyarılar beyne giderken talamusa uğramadan koku merkezine ulaşır.

Tat ve koku reseptörlerinin beyne giden yolları ve reseptörleri farklı olmasına rağmen iki duyu birbiriyle bağlantılıdır. Örneğin soğuk algınlığı gibi bir nedenle koku alma engellenirse tat duyusunun da ciddi derecede engellendiği görülür.

1. Koku alma duyusunun insan hayatındaki önemini gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Koku duyusu beslenme davranışlarını düzenler, çevresel tehlikelerin algılanmasını sağlar, insanın sosyal davranışlarında rol oynar. Koku duyusu insanın yaşadığı çevreyle bağlantı kurmasını sağlayan ve yaşamını kolaylaştıran en önemli duyulardandır. Mesela hafızayla bağlantılıdır. Yitirildiği zaman sadece yemek yeme zevki kaybedilmez, hiçbir yer hiç kimse tanıdık gelmeyebilir. Öyle ki koku alma bozukluğu olan insanlar yaşamı tehdit eden bazı durumlara karşı savunmasızdırlar. Mesela evlerindeki gaz kaçağını fark edemezler, gıdaların bozulup bozulmadığını anlayamazlar.

2. İnsanda tat ve koku alma duyusu arasında nasıl bir ilişki vardır? Örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Tat alma duyusu, koku alma duyusuna bağlıdır. Eğer koku alma duyusunu kaybederseniz yemeğin tadını iyi alamaz hatta bazı tatların tamamen kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Çoğu tatlar koku duyumuz tarafından tanınır. Örneğin sarımsaklı bir yemek yerken burnunuzu tıkarsanız veya nezleyken böyle bir yemek yerseniz yenilen yemeğin tatlı veya ekşi olduğunu ayırt edebilirsiniz. Fakat sarımsak kokusunu algılayamayabilirsiniz. Bunun nedeni, sarımsağın bilinen kokusunun büyük kısmının koku reseptörleri tarafından değerlendirilmesidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 41 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!