Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 84

4. Amerika’da her yıl 500.000’den fazla birey, olumsuz bir durumla karşılaşmamak için safra kesesini aldırmaktadır. Bu durum bireylerin sindirim sistemini nasıl etkileyebilir?

  • Cevap: Safra kesesi içinde bulunan safra sıvısı, yağların emülsüyon hâline gelmesini sağlayarak yağların kimyasal sindirimini kolaylaştırır. Safra kesesinin aldırılması, safra sıvısının karaciğerden düzenli salgılanamamasına neden olabilir. Bu durumda yağların sindirimi güçleşir.

5. İnce bağırsakların iç yüzeyinde bulunan villuslarm ve mikrovillusların yapısıyla ince bağırsağın görevi arasındaki ilişkiyi belirtiniz.

  • Cevap: İnce bağırsağın görevlerinden birisi, sindirilmiş besin monomer- lerinin emilimidir. İnce bağırsak iç yüzeyinde bulunan villus ve mikrovilluslar ince bağırsağın emilim yüzeyini arttırır.

6. Mide ekşimesi olarak tanımlanan durum, midedeki kimusun farklı sebeplerle yemek borusuna geçişi sonucu oluşur. Mide ekşimesi yaşayan bireylerde ses kısıklığı görülmesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Mide içeriğindeki kuvvetli asit, yemek borusuna doğru çıkıp rahatsızlık oluşturabilir. Ancak bazen bu asit, daha yukarıya gırtlak bölgesine de ulaşabilir. Bu durumda mide asidinin etkisiyle gırtlak ve ses telleri zarar görebilir. Ses kısıklığı ortaya çıkabilir.

7. “Vücut hücrelerinde enerji ve yapı molekülleri elde edebilmek için gerçekleşen yıkım reaksiyonları sonucu oluşan atıklar kalın bağırsak tarafından dışarı atılır.” açıklamasını destekler misiniz? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, desteklemem. Çünkü hücre metabolizması sonucu karbondioksit, su, azotlu ürünler gibi atıklar ortaya çıkar. Metabolizma sonucu oluşan bu ürünler, üriner sistem ve solunum sistemiyle dışarı atılır. Kalın bağırsaklar, sindirimin son ürünlerini posa şeklinde dışarıya atar.

8. Yaklaşık 15 saat aç kalan bir bireyin kanında glikoz düzeyi nasıl ayarlanır?

  • Cevap: Öğün aralarında ya da uzun süreli açlık durumunda kan şekerinin düşmesiyle birlikte pankreastan salgılanan glukagon hormonu sayesinde karaciğerde depo edilmiş olan glikojen glikoz molekülüne dönüştürülerek kana verilir.

9. Kaslarda depolanan glikojen miktarı, karaciğerdekinden çok daha fazla olduğu hâlde kan şekeri düzeyi düştüğünde neden kaslardaki glikojen değil de karaciğerdeki glikojen yıkılır?

  • Cevap: Kasta glikoz 6- fosfataz enzimi olmadığı için glikoz fosfattan kurtarılamaz. Fosfatlı glikoz hücreden kana geçemez. Kas glikozu kan glikoz düzeyini arttırmaz.

10. Karaciğer için “vücudun temizlik departmanı” ifadesi niçin kullanılmıştır?

  • Cevap: İlaçlar dâhil vücuda giren yabancı birçok organik molekülün de- toksifike (zararsız) hâle getirildiği yer karaciğer olduğu için bu tanımlama yapılmıştır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 84 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!