Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 132 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132

Kalbin çalışması ve atım sayısı, bazı faktörler tarafından düzenlenerek kalbin değişen çevre koşullarına uyum göstermesi sağlanır. Bu faktörlerden bazıları kalp atışlarını hızlandırırken bazıları yavaşlatır. Kalp atım hızını; otonom sinirlerden olan vagus sinirinden salgılanan asetilkolin hormonu, vücut sıcaklığının düşmesi, hücreler arasında aşırı miktarda potasyumun bulunması ve kalsiyum eksikliği gibi nedenler azaltır. Kafein ve tein gibi bazı kimyasal maddeler, adrenalin ve tiroksin hormonları, kandaki CO2 yoğunluğu ise kalp atım hızını arttırır. Otonom sinirlerden salgılanan noradrenalin ile kalbin çalışması hızlanır. Kişi aşırı kan kaybettiğinde kalp, otonom sinirlerle uyarılır. Bu uyarı sayesinde kalp atım hızı dakikada 150-180 atıma kadar artabilir.

Karıncıkların kasılması sonucu kanın atardamarlara geçmesiyle, atardamarların duvarında gerilme olur. Her seferinde gerçekleşen bu ritmik gerilmelere nabız denir. Bir dakikadaki nabız sayısı, kalp atım hızını verir. El bileği ya da boyunda bulunan atardamarlardan nabız hissedilebilir.
Sağlıklı bir kalp, steteskopla dinlendiğinde genellikle “lap, dap, lap, dap’’ sesleri duyulur. “Lap” sesi, kanın kapalı olan atriyoventriküler (AV) kapakçıklara çarpmasıyla, “dap” sesi ise kanın, kapalı olan yarım ay kapakçıklarına çarpmasıyla oluşur. Kalpte bulunan bu kapakçıkların yapısının doğuştan bozuk olması veya sonradan bozulması sonucu kan, kapakçıktan ters yöne doğru fışkırabilir. Bu fışkırma sırasında tıslama şeklinde bir ses duyulur. Bu duruma kalp üfürümü adı verilir. Kalp üfürümü doğuştan olabilir ve çoğu kişide dolaşımı önemli ölçüde etkilemez. Etkileyecek boyutlarda ise kapakçık ameliyatı yapılabilir.

Kanın, atardamarlar çeperine yaptığı sıvı basıncına tansiyon adı verilir. Karıncıkların kasılması sonucu oluşan basınca büyük tansiyon (sistolik basınç), gevşemesi sonucu oluşan basınca küçük tansiyon (diastolik basınç) adı verilir. Tansiyon, tansiyon aleti (sfigmomanometre) ile ölçülür ve ölçüm değeri milimetre cıva (mmHg) olarak ifade edilir. Genellikle kalple aynı hizaya getirilmiş koldaki bir atardamardan ölçülür. Sağlıklı bireylerde tipik olarak büyük tansiyon 120 mmHg, küçük tansiyon 80 mmHg olarak ölçülür.

Dokuda kan akım hızı, dokunun ihtiyacına göre düzenlenir. Dokunun aktif olduğu zamandaki ihtiyacı, dinlenme hâlindekinden fazladır. Bu durumun ayarlanmasında sinirsel sinyallerle kalbin pompalama gücü artar. Toplardamarlar ve çevresindeki kaslar ile atardamar yapısındaki kaslar kanın taşınma hızının ayarlanmasına destek olur. Bu durum kanın taşınma hızını birkaç kat arttırabilir.

Sıvı basıncı: Sıvının birim yüzey üzerinde uyguladığı kuvvete sıvı basıncı denir ve ölçü birimi fizyolojide genelde mmHg’dır. Kan akım hızı (debi) birim zamanda taşınan kan hacmidir ve birimi mL/dak’dır. Basınç farkı olan iki nokta arasında kanın ne kadar zor aktığının hesaplanmasına direnç denir. Direnç kanın akım hızına karşı koyan sürtünmenin bir ölçüsüdür. Basınç aynıyken direnç artarsa kanın akım hızı düşer. Dirence sebep olan 2 faktör vardır: 1. Kanın viskozitesi (yoğunluğu): Kan hacmi ve kırmızı kan hücrelerinin sayısı kanın yoğunluğunu etkiler. 2. Kan damarı çapı: Direnç, gevşemiş damarlarda azalırken daralmış damarlarda artar. Bu durum, damar sistemindeki direncin dakika dakika kontrolü için en büyük yardımcıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!