Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 175 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175

1.5. Solunum Sistemi

Canlıların hayatta kalabilmelerinde en önemli faktör enerji üretebilmeleri ve üretilen enerjiyi metabolizma için kullanabilmeleridir. Enerji, hücrede organik besin monomerlerinin, oksijenin kullanılması veya kullanılmaması yoluyla yıkılmaları sonucu açığa çıkar. Hücresel solunumda açığa çıkan enerjinin bir kısmı ısı olarak çevreye yayılırken bir kısmından da ATP molekülü sentezlenir. Hücresel solunum için oksijen alınıp karbondioksitin atılması işleminin sürekliliği önemlidir. Bu sürekliliği sağlayan sistem solunum sistemidir.

Solunum sisteminin en önemli görevi oksijen-karbondioksit gazlarının (solunum gazları) değişimini sağlamaktır. Solunum sistemindeki solunum yüzeyi, solunum gazlarının değişimini yüksek verimlilikte gerçekleştirecek bir yapıya sahiptir. Bu yapı, solunum gazlarının difüzyonunu kolaylaştırmak için ince yapılı ve geniş yüzeylere sahiptir. Bu yapılar vücudun su kaybını önlemek için vücut içine yerleşmiş nemli alanlardır. Solunum gazlarının istenilen verimde değişimi, vücudun ve kanın pH dengesinin korunmasında etkili olur.

Dışarıdan havanın akciğerlere alınmasına soluk alma (inspirasyon), akciğerlerden karbondioksitli havanın atılmasına soluk verme (ekspirasyon) denir. Akciğerler ile hava arasında gerçekleşen soluk alıp verme olayına dış solunum denir. Akciğerde alınan oksijenin, doku hücrelerine verilip doku hücrelerinden oluşan karbondioksi- J tin alınmasına ise iç solunum denir. Hücrelere kadar gelen besin monomerlerinin, hücrede oksijenli veya oksijensiz biçimde yıkılarak ATP üretilmesi olayı da hücresel solunum olarak adlandırılır.

Solunum sistemi organları burun, yutak (farinks), gırtlak (larinks), soluk borusu (trake) ve akciğerlerdir. Bu organlardan dış dünyayla bağlantıyı sağlayan burun, yutak, gırtlak ve soluk borusu üst solunum yolunu oluşturur. Göğüs duvarı, solunuma yardımcı kaslar (diyafram kası ve kaburga kası), solunumu kontrol eden beyin alanları ve beyinden kaslara giden sinirler ise akciğerin görevini gerçekleştirmesine destek olan yapılardır. Dışardan alınan oksijenin dokulara, dokularda biriken karbondioksitin akciğere taşınması dolaşım sistemi yapısı olan damarlar aracılığıyla gerçekleşir.

1.5.1. Solunum Sistemi Organları

İnsanda solunum sistemi organları; burun, yutak, gırtlak, soluk borusu (trake) ve akciğerlerdir. Soluk alıp vermede diyafram ve kaburga kasları etkilidir (Görsel 1.94). Burun, ağızla birlikte solunum sisteminin dış ortamla bağlantısını kuran organdır. İç yüzeyindeki epitel dokuda bulunan kıllar ve mukus tabakası solunum yoluyla alınan havayı toz ve mikroplardan arındırır, nemlendirir ve ısıtır. Burun yollarının tahriş olması, hapşırma refleksine neden olur. Burun yollarındaki duyusal refleks, omurilik soğanına ulaştığında büyük miktarda hava, hızla burundan dışarı doğru itilir ve burundaki yabancı maddelerin dışarı atılması sağlanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!