Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 187 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187

Zatürre (Pnömoni), alveollerin sıvı ve kan hücreleriyle dolması sonucu oluşan akciğerin iltihaplanması hastalığıdır. En yaygın tipi pnömokok bakterilerinin neden olduğu bakteriyel pnömonidir ve alveolde enfeksiyonla başlar. Akciğer zarı iltihaplanır ve geçirgenliği artar. Lökosit ve eritrositler kandan alveole sızar. Alveol sıvı ve hücrelerle dolar. Enfeksiyon alveolden alveole bakteri ve virüslerin geçişi ile yayılır. Akciğerin geniş bir bölümü hücre artıklarıyla dolu hâle gelir. Yeterince havalana- mayan akciğerlerde oksijene doygunluk azalır (Görsel 1.104).

Amfizem, bronşları tahriş eden duman ve partiküller nedeniyle gelişen kronik enfeksiyondur. Hastalıkta aşırı mukus salgılanması uyarılır ve makrofajların enfeksiyonla savaşında etkinlikleri azalır. Amfizem nedeniyle oluşan ödem ve aşırı mukus, akciğerdeki hava yollarının tıkanmasına sebep olur. Alveoller gerilir, buna bağlı olarak alveol duvarlarında hasar oluşur. Alveol duvarlarındaki kayıplar, akciğerlerin difüzyon kapasitesini azaltarak kanın oksijenlendirmesini ve CO2’i uzaklaştırmasını zorlaştırır. Kronik amfizem, uzun yıllar içinde yavaş gelişir. Uzun süreli tahribat ve solunum yetmezliği kişiyi ölüme götürebilir.

Akciğer kanseri, sigara içme oranının yüksek olması nedeniyle, tüm dünyada en sık görülen organ kanserlerindendir. Kanserojen etkenlere maruz kalan solunum yolları epitel hücrelerinde değişiklikler oluşur. Bu hücreler ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğerde kitle (tümör) oluşturur. Oluşan kitle sadece epitel dokuyla sınırlı kalmayabilir. Gırtlak kanseri de sigara içimine bağlı olarak gelişen kanser türlerindendir. Kanserojen maddeler gırtlak hücrelerinin yapısının değişimine neden olur. Etkili bir tedavi için erken tanı önemlidir. Günümüzde bireye özgü gelişmiş tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Verem (tüberküloz), Mycobacterium tuberculosis (Mikobakteriyum tüberkülozis) bakterisi tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. Verem; hastanın hapşırması, öksürmesi, konuşması ile havaya karışan bakterilerin solunum yolu ile sağlıklı bir insanın akciğerlerine ulaşması ile bulaşır. Aşı ile koruma sağlanmaktadır.

Solunum sistemini korumak ve solunum sistemi hastalıklarına yakalanmamak için aşağıdakilere dikkat edilmesi gerekir:
• Sigaradan ve sigara dumanından uzak durulmalıdır.
• Zehirli maddelerin ve partiküllerin bulunduğu ortamlarda havayı filtre eden koruyucu maskeler kullanılmalıdır.
• Hava kirliliğinden uzak kalarak temiz ve açık havada düzenli egzersiz yapılmalıdır.
• Sağlıklı ve düzenli beslenmeye önem verilmelidir.
• Polenler, toz böcekleri (ev akarları), küf mantarları ve bazı kimyasal maddeler gibi alerjenlerin yer aldığı ortamlardan kaçınılmalıdır.

Araştıralım-Paylaşalım

Türkiye’de en sık görülen üç solunum sistemi rahatsızlığını araştırınız. Bulduğunuz sonuçları grafiklendirerek sınıfınızda paylaşınız.

  • Cevap:

Türkiye’de en sık görülen üç solunum sistemi rahatsızlığı şunlardır:

Astım: Astım, solunum yollarının kronik bir iltihaplanmasıdır ve solunum yollarında daralma ve mukus birikmesine neden olur. Bu daralma, nefes almada zorluk, öksürük, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi gibi semptomlara neden olabilir. Astım, Türkiye’de oldukça yaygındır ve özellikle çocukluk çağında ortaya çıkma eğilimindedir.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH): KOAH, sigara içmek gibi nedenlerle akciğerlerdeki hava yollarının daralmasıyla karakterize bir hastalıktır. Bu daralma, nefes almada zorluk, öksürük, balgam üretimi ve göğüste sıkışma hissi gibi semptomlara neden olabilir. Türkiye’de sigara içme oranı yüksek olduğundan, KOAH Türkiye’de oldukça yaygın bir hastalıktır.

Pnömoni: Pnömoni, akciğerlerin enfeksiyonudur ve özellikle bakteri veya virüslerin neden olduğu akut bir solunum yolu enfeksiyonudur. Pnömoni, yüksek ateş, öksürük, balgam üretimi ve nefes almada zorluk gibi semptomlara neden olabilir. Pnömoni, Türkiye’de sık görülen bir hastalıktır ve özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha sık görülür.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!