Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45

elektronegatifliğe (4.0), 1A grubundaki fransiyumu da en düşük elektronegatifliğe (0.7) sahip atom kabul etmiştir. Buna göre periyodik sistemde aynı periyotta sağa doğru elektronegatiflik artarken aynı grupta aşağıya doğru elektronegatiflik azalır (Tablo 1.13).

Oksit ve Hidroksit Bileşiklerinin Asitlik ve Bazlık Özelliği

Periyodik sistemdeki elementler; oksijenle tepkimeye girerek asidik oksit, bazik oksit, nötr oksit, amfoterik oksit gibi oksitleri oluşturur. Metallerin oksijenle tepkimeye girmesiyle metal oksitler oluşur. Metal oksitlerin sulu çözeltileri bazik karaktere sahip olduğu için amfo- ter metaller dışındaki metal oksitlere bazik oksit denir.

Metal oksitler su ile tepkimeye girdiklerinde (Görsel 1.24) metal hidroksit bileşiklerini oluşturur. Oluşan metal hidroksit bileşiğinin suda iyonlaşma yüzdesi ne kadar yüksekse metal oksidin bazik karakteri de o kadar yüksektir.

K2O(k) + H2O(s) -> 2KOH(suda)
2KOH(suda) -> 2K+(suda) + 2OH-(suda)

Metallerin atom yarıçapının periyodik sistemde aynı grupta aşağıya doğru artması metal ile OH- iyonu arasındaki etkileşimi azaltır. Böylelikle metal hidroksit bileşiği suda daha çok iyonlaşmış olur. Bu durum hidroksit bileşiklerinin bazik karakterini periyodik sistemde aynı grupta aşağıya doğru artırır.

Amfoter metaller (Be, Al, Cr, Zn, Sn, Pb) bazlara karşı asit, asitlere karşı baz gibi davranır. Amfoter metallerin oksitleri de amfoter özellik gösterir. Ametallerin oksijenle birleşmesinden ametal oksitler oluşur.

Ametal oksitler genellikle oksijence zengin (ametal atomu sayısından daha fazla oksijen atomu içeren CO2, N2O5 vb.) bileşiklerdir. Ametal oksitler asidik oksit olarak da adlandırılabilir.

Ametal oksitler suyla tepkimeye girdiklerinde ortama H+ iyonu vererek asidik karaktere sahip olur (Görsel 1.24).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!