Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 55

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 55

5A grubu elementlerinin elektron dizilimleri ns2 np3 ile biter. Elementler değerlik orbitallerindeki 5 değerlik elektronunu vererek +5 yüklü iyon, p orbitalindeki 3 elektronu vererek +3 yüklü iyon oluşturur. Azot ve fosfor ametalik özellik gösterir, 3 elektron alarak -3 iyon yüküne sahip olabilir.

6A grubu elementlerinin elektron dizilimleri ns2 np4 ile sonlanır. 6A grubu elementleri genellikle 2 elektron alarak -2 iyon yüküne sahip olur. Gruptaki elementler aşağıya doğru +6, +4, +2 iyon yükünü alabilir. Oksijenin iyonik ve kovalent bileşiklerinde yükseltgenme basamağı -2’dir ancak florla yaptığı OF2 kovalent bileşiğinde +2, H2O2 gibi peroksitlerde -1’dir.

7A grubu elementlerinin elektron dizilimleri ns2 np5 ile biter. 7A grubu elementleri genellikle 1 elektron alarak -1 iyon yüküne sahip olur. Flor hariç tüm elementler -1 ile +7 arasında iyon yükü alır. Elektronegatifliği en yüksek element olan flor en aktif ametaldir ve tüm bileşiklerinde -1 iyon yükü alır.

8A grubundaki soy gazların elektron dizilimleri ns2 np6 ile sonlanır (helyum hariç).

Son katmandaki değerlik orbitalleri tam doludur. 8A grubundaki soy gazlar kararlı yapıya sahiptir, elektron ilgileri yoktur, elektron alma veya verme eğilimi göstermezler. Neonun bileşiği yoktur. Neondan sonraki soy gazlar çok özel koşullarda bileşik oluşturabilir.

Aktiflikleri

Periyodik sistemde aynı grupta aşağıya doğru metalik aktiflik artarken ametalik aktiflik azalır. Aynı periyotta sağa doğru metalik aktiflik azalırken ametalik aktiflik artar.

3A grubu (Toprak metalleri B ile başlar.) 13. grup elementleridir. Elementlerin aktifliği s bloku elementlerine göre daha azdır. 3A grubunun metal aktifliği aynı grupta aşağıya doğru artar.

4A grubu (C ile başlar.) 14. grup elementleridir. Elementlerin aynı grupta aşağıya doğru atom yarıçapı artar. Çekirdeğin değerlik elektronlarına uyguladığı çekim kuvveti azaldığı için 4A grubu elementlerinin elektron verme eğilimi ve metalik özelliği artar, ametalik özelliği azalır. 4A grubunun metal aktifliği aynı grupta aşağıya doğru artar.

5A grubu (N ile başlar.) 15. grup elementleridir. Grupta azot ve fosfor ametal, arsenik ve antimon yarı metal, bizmut ise metal olduğundan aktifliklerinde farklılık görülür. Örneğin bizmutun aktifliği kendinden önceki gruplarda yer alan metallerden daha azdır.

6A grubu [Kalkojenler (O ile başlar.)] 16. grup elementleridir. Kalkojenler soy gazlara yakın olduğu için kararlı olma ve elektron alma eğilimi gösterir, ametalik aktiflikleri yüksektir.

7A grubu [Halojenler (F ile başlar.)] 17. grup elementleridir. İyonlaşma enerjileri ve elektron ilgileri çok yüksek olduğu için bileşikleri hâlinde bulunur. Halojenlerin hidrojenli bileşikleri asitleri (HF, HCl, HBr, HI), oksijenli bileşikleri oksitleri oluşturur. Halojenler metallerle tuz bileşikleri, ametallerle ve kendi aralarında moleküler yapılı bileşikler oluşturur. Astetin (At) dışındaki halojenler doğada tuz hâlinde bulunur.

Aktiflikleri grupta yukarıya doğru artan 7A grubu elementleri, p blokunun en aktif ametalleridir. Ametallerin en aktifi flordur. Flor, soy gazlar hariç bütün elementlerle tepkime verebilir.

Bağ Tipi

p bloku metalleri ametallerle iyonik bağ oluştururken ametalleri kendi aralarında veya diğer ametallerle kova- lent bağ oluşturur. Bloktaki yarı metaller iyonik veya kovalent bağ oluşturabilir. Soy gazlar genellikle kimyasal bağ oluşturmaz ancak bazı soy gazlar özel koşullarda bağ yapabilir.

d BLOKU ELEMENTLERİNİN ÖZELLİKLERİ

d bloku elementleri geçiş metalleri olarak adlandırılır ve sahip oldukları özellikler nedeniyle yaşantımızda büyük bir öneme sahiptir. Bilgisayarlarda, çalışma koltuklarının tekerleklerindeki rulmanlarda, çelik köprülerde vb. geçiş metallerinden yapılan alaşımlar bulunur. İnsan vücudunda da d bloku elementlerinden bazıları bulunur ve bu elementlerin çeşitli işlevleri vardır. Örneğin demir, oksijeni beyne ve kaslara taşıyan hemoglobin molekülünün yapısına katılır. İnsanların ihtiyaç duyduğu B12 vitamininin bileşeni kobalt da bir geçiş metalidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!