Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63

MgO gibi iyonik bileşiklerde, elektron aktarımı söz konusudur. Metal-ametalden oluşan iyonik bileşiklerde iyonik bağ elektron alışverişiyle oluştuğu için bileşikteki iyonlar net bir yüke sahiptir. HCI, SO2 gibi ame- tal-ametal atomlardan oluşan kovalent bağlı bileşiklerde kovalent bağ elektron ortaklaşması ile oluştuğundan atomlar farklı yüklerdedir. Örneğin ClO2, ClO3, ClF3, ClF5 moleküllerindeki Cl atomlarının sırasıyla +4, +6, +3 ve +5 yüklü iyonlarını elektron vermiş iyon olarak değerlendirmek doğru olmaz. Bu tür bileşiklerde yükselt- genme basamağı kullanılır. Yükseltgenme basamağı (yükseltgenme sayısı) bir atomun moleküldeki veya iyonik bileşikteki yük sayısıdır. Yükseltgenme basamakları elementlerin yükseltgendiğinin veya indirgendiğinin anlaşılmasını sağlar.

Yükseltgenme basamaklarını bulmak için aşağıdaki kuralların bilinmesi gerekir.

1. Serbest hâldeki elementlerin (Na, Ca, Al, Br2, O2, S8 vb.) yükseltgenme basamağı sıfırdır.

2. Nötr molekülde atomların yükseltgenme basamakları toplamı sıfırdır. Örneğin ClO3 bileşiğindeki atomların yükseltgenme basamakları toplamı 0’dır. Oksijenden gelen yük 3 ■ (-2) = -6’dır. Toplam yükün 0 olması için klorun yükseltgenme basamağı da +6 olmalıdır.

3. Tek atomlu iyonlarda yükseltgenme basamağı iyon yüküne eşittir. Örneğin Cl- iyonu için yükseltgenme basamağı -1, Ba2+ iyonu için +2’dir.

4. Çok atomlu iyonlarda atomların yükseltgenme basamakları toplamı iyon yüküne eşittir. Örneğin PO^” iyonundaki atomların yükseltgenme basamakları toplamı -3’tür. Oksijenin yükseltgenme basamağı -2’dir. Oksijenden gelen yük 4 ■ (-2) = -8’dir. Toplam yükün -3 olabilmesi için P atomunun yükseltgenme basamağı +5 olmalıdır.

5. Yükseltgenme basamağı, atomların elektron dizilimleri ile ilgilidir. Elektron dizilimi ns1 ile biten alkali metaller (1A grubu elementleri Li, Na, K, Rb, Cs ve Fr), bileşiklerinde +1 yükseltgenme basamağına sahiptir.

6. 1A grubundaki hidrojenin yükseltgenme basamağı, bileşiklerinde genellikle +1’dir. Hidrojenin bir metale doğrudan bağlı olduğu durumlarda (LiH, NaH ve CaH2 olduğu gibi) yükseltgenme basamağı -1’dir.

7. Elektron dizilimi ns2 ile biten toprak alkali metallerin (2A grubu) bileşiklerindeki yükseltgenme basamağı +2’dir.

8. Elektron dizilimi ns2 np1 ile biten toprak metallerin (3A grubu) bileşiklerindeki yükseltgenme basamağı +3’tür (Tl hariç).

9. Elektron dizilimi ns2 np2 ile biten 4A grubu elementlerinden ametaller ve yarı metaller değerlik elektronlarının tamamını vererek +4 ya da 4 elektron alarak -4 yükseltgenme basamağına sahip olabilir. +4 ile -4 arasındaki bir yükseltgenme basamağı değerini de alabilir.

10. Elektron dizilimi ns2 np3 ile biten 5A grubu elementleri, değerlik elektronlarının tamamını vererek +5 ya da 3 elektron alarak -3 yükseltgenme basamağına sahip olabilir. +5 ile -3 arasındaki bir yükseltgenme basamağı değerini de alabilir.

11. Elektron dizilimi ns2 np4 ile biten 6A grubu elementleri, değerlik elektronlarının tamamını vererek +6 ya da 2 elektron alarak -2 yükseltgenme basamağına sahip olabilir. +6 ile -2 arasındaki bir yükseltgenme basamağı değerini de alabilir. Oksijenin yükseltgenme basamağı genellikle -2’dir. Peroksit, süper oksit (oksijenin 1A ve 2A gruplarıyla yaptığı bileşiklerde) bileşiklerinde yükseltgenme basamağı -1; OF2 gibi O-F bağı içeren bileşiklerde ise yükseltgenme basamağı +2’dir.

12. Elektron dizilimi ns2 np5 ile biten 7A grubu elementleri, değerlik elektronlarının tamamını vererek +7 ya da 1 elektron alarak -1 yükseltgenme basamağına sahip olabilir. +7 ile -1 arasındaki bir yükseltgenme basamağı değerini de alabilir ancak florun bütün bileşiklerindeki yükseltgenme basamağı değeri -1’dir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!