Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80

2.1.2. GAZ YASALARI
Bir gazı tanımlayabilmek için sıcaklık, basınç, gaz miktarı ve hacim değişkenine ihtiyaç vardır. Bu dört değişken arasındaki ilişkiyi ifade eden denklemler gaz yasaları [Boyle (Boyl), Charles (Şarl), Gay-Lussac (Gey-Lusak) ve Avogadro (Avogadro)] olarak bilinir.

BOYLE YASASI (Basınç-Hacim İlişkisi)

Meteorologlar bir asır önce, hava durumunu sadece karadan yapılan ölçümlerden elde edilen sınırlı verilerle tahmin ediyor ve hava durumu hakkında birkaç saat sonrası hakkında bilgi verebiliyordu. Günümüzde ise bilim insanları çeşitli yöntemlerle günler öncesinden hava koşulları hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Bu yöntemlerden biri meteoroloji balonlarının kullanılmasıdır. Meteoroloji balonlarının içine helyum ya da hidrojen gazı doldurulur. Balon atmosfer boyunca yükselirken balonun etrafındaki hava basıncı azalır.

Hava basıncı azaldığında hava balonlarının (Görsel 2.4) hacmi nasıl değişir? Hava balonlarının çok az bir kısmının doldurulmasının nedenini arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Hava basıncı azaldığında hava balonlarının hacmi artar. Balonların sadece az bir kısmının doldurulmasının nedeni, atmosferdeki basıncın azalmasıyla balonun genişlemesi sonucu patlamasını önlemektir.

2.1. LABORATUVAR ETKİNLİĞİ

DENEYİN AMACI

Basınç-hacim ilişkisini gözlemleyebilme.

Süre: 40 dakika
Yönerge: Deney düzeneğini kurarak deney basamaklarını gerçekleştiriniz. Deneyle ilgili soruları cevaplayınız.
Araç Gereç: 50 mL’lik şırınga, sıcak silikon, ortası oyuk ahşap bloklar, 5 adet 1 kg’lık ağırlık, küçük bir tel parçası

DENEYİN BASAMAKLARI

1. Öğretmeniniz rehberliğinde dörder kişilik gruplara ayrılınız. Yukarıdaki düzeneği kurunuz.
2. Ortası şırınganın çapı kadar oyulmuş ahşap bloğun oyuğuna sıcak silikon sıkarak görseldeki gibi dik ve hava sızdırmayacak şekilde şırıngayı yerleştiriniz.
3. Şırınganın pistonunu geri çekerek teli görseldeki gibi pistonun uç kısmının kenarından içeri doğru itiniz. Pistonun şırınga içinde serbest hareket ettiğinden ve şırınganın ucunun iyi kapatıldığından emin olunuz.
4. 1 kg’lık ağırlığı dengeli şekilde üstteki ahşap bloğun üzerine yerleştiriniz.
5. Şırıngadaki havanın hacmini okuyunuz. 1 kg’lık ağırlığın yaptığı basıncı (P3) 1 birim, şırıngadaki havanın hacmini (V3) mL olarak kaydediniz.
6. 1 kg’lık ağırlığın üzerine ikinci 1 kg’lık ağırlığı dengeli şekilde yerleştiriniz. İkinci 1 kg’lık ağırlığın yaptığı basıncı P2, şırıngadaki havanın hacmini de V2 (mL) olarak kaydediniz.
7. Aynı işlemleri 1kg’lık diğer ağırlıklarla da P3, P4, P5 ve V3, V4, V5 (mL) şeklinde kaydederek verilen tabloyu doldurunuz.

  • Cevap: Bu deney, basınç-hacim ilişkisini gözlemlemek için tasarlanmıştır. Ağırlık arttıkça şırıngadaki hava basıncı artar ve hacmi azalır. Boyle Yasası’na göre, sabit sıcaklıkta bir gazın basıncı ile hacmi ters orantılıdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!