Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 262 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 262 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 262 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Belli bir konudaki görüşlerini öğrenmek amacıyla alanında söz sahibi kişi ya da kişilerle yapılan görüşmeye mülakat denir. Tanınmış ya da alanında söz sahibi olmuş kimselerin belirli konulardaki görüşlerinin halka ulaştırılması ihtiyacı, mülakat türünün oluşmasında etkili olmuştur.
Gazeteciler, toplumun önde gelen simalarıyla sık sık bir araya geldikleri için bu kişilerin görüş ve düşüncelerini halka ulaştırmak, halkın onlarla ilgili meraklarını gidermek amacıyla mülakata başvururlar. Bu nedenle mülakat gazete ile birlikte doğmuş, gelişmiş bir yazı türüdür.

Mülakat türü temelde diyaloglara dayanır. Açıklayıcı ve öyküleyici anlatım biçimleri mülakat türünün temel anlatım biçimleridir. Bir mülakat yazısında şu bilgilerin bulunması gerekir:

■ Görüşülen kişinin adı, mesleği veya ne işle uğraştığı
■ Hangi amaçla konuşulduğu
■ Buluşma mekânı
■ Sorular ve cevaplar
■ Mülakat yapılan kimsenin mülakat konusu üzerindeki temel görüşleri

Rüşen Eşref Ünaydın 1916, 1917 ve 1918 yıllarında Türk edebiyatında öne çıkmış şair ve yazarları ziyaret edip onların edebiyatla ilgili görüşlerini dinleyerek yazıya geçirmiştir. Bu yazılarını Servetifünun, Türk Yurdu dergileri ile Vakit gazetesinde yayımlamıştır. “Edebî Ziyaret ve Mülakatlar” başlığı ile yayımlanmış bu yazılar büyük yankı uyandırmış ve 1918 yılında “Diyorlar ki” adıyla kitap olarak basılmıştır. Kitapta yer alan yazıların bir kısmı mülakat, bir kısmı da röportaj türündedir.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metnin anlamını etkileyen fikrî ve felsefi anlayışlar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin anlamını etkileyen fikrî anlayışlara en güzel örnekler özellikle edebi akımların dönem dönem sıralandığı kısımlardır. Bu kısımlarda genel olarak bu edebi akımlara mensup insanların hangi sanat anlayışı ile eserlerini oluşturdukları üzerinde durulmaktadır.

2. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

  • Cevap:

Açık ileti: Metindeki en açık ileti Ömer Seyfettin’in karakterinin anlatıldığı ve yine kendisinin yazdığı kağıtları yazara ulaştırdığı kısımlardır.

Örtük ileti:  Aslında bu mülakat sanatçıların bakış açılarını, bir yazarın bu sanatçılardan nasıl beslendiğini bizlere anlatmaktadır.

3. Metinden yansıyan toplumsal ve kültürel değerlerin neler olduğunu tespit ediniz. Bu değerlerle içinde yaşadığınız toplumun değerlerini karşılaştırınız.

  • Cevap: Toplumun bazı dönemlerde ortaya konan edebi eserlerin dilini anlamadığını, bazı yazarların aslında toplumun dilini benimseyerek yazmaları halinde aslında çok başarılı olacaklarını anlatan bir metindir.

4. Mülakat türünün ortaya çıkışında hangi sebeplerin etkili olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüne denir. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda “mülakat/görüşme yapılabilir. Bu tür yazılar, genellikle gazete ve dergilerde yayımlanmak için hazırlanmaktadır.

5. Mülakat türünün toplumsal alanda ne tür işlevler görebileceğini söyleyiniz.

  • Cevap: Mülakat, çalışan alımı yapan firma yetkilileri ve işe başvuran adayların birbirlerini tanımak için yaptıkları iş görüşmesine denir. Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur.

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 262 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
clap
3
unlike
1
happy
1
love
1
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!