Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 62

2. Çoğu ekonominin takas yerine para birimi kullanarak ticareti basitleştirmesi gibi biyokimyasal sistemler de enerji alışverişi için ortak para birimleri geliştirmiştir. “ATP canlı sistemlerinin enerji para birimidir.” görüşüne katılıyor musunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Evet, katılıyorum. ATP molekülünün canlılarda evrensel enerji kaynağı (canlı sistemlerinin enerji para birimi) olarak kabul edilmesinin nedenleri şunlardır: Tüm hücrelerde ATP molekülünün varlığı, hücrelerde gerçekleşen birçok metabolik faaliyette ATP molekülünün kullanılması, ATP sentezlenmeyen hücrelerde canlılığın son bulmasıdır.

3. İnsanlar besinlerden elde ettikleri kimyasal bağ enerjisini hangi farklı enerji tiplerine dönüştürebilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Besinlerdeki kimyasal enerji doğrudan kullanılamaz. Canlılar, hücresel solunumla besinlerden elde ettikleri ATP’nin yapısında kimyasal bağ enerjisi olarak tutar. ATP, yaşamsal faaliyetlerde kullanılan enerji kaynağıdır. Vücudumuzda kimyasal bağ enerjisi ısı enerjisine dönüşebilir. Hareket hâlindeyken kaslarda kinetik enerjiye, sinir hücrelerinde ise elektriksel enerjiye dönüştürülebilir.

4. Hava sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde daha fazla miktarda ve kalori oranı yüksek besinlere ihtiyaç duymamızın sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanların vücut sıcaklıkları bulundukları ortamın sıcaklığı ne olursa olsun sabittir. Hava sıcaklığının daha düşük olduğu yerlerde insanlar vücut sıcaklıklarını sabit tutabilmek için çok miktarda enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle daha fazla miktarda ve daha yüksek kaloriye sahip besinlere ihtiyaç duyarız.

5. Canlılarda gerçekleşen endergonik reaksiyonlar ile ekzergonilc reaksiyonları birbirleriyle ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Canlılarda gerçekleşen ekzergonik reaksiyon (solunum) sonucu ATP üretilir. Üretilen ATP, endergonik reaksiyonların (hareket, aktif taşıma, sinirsel iletim, sentez tepkimeleri ve hücre bölünmeleri) meydana gelmesi sırasında kullanılır.

6. “Enerji evrende vardan yok, yoktan var edilemez. Ancak enerji farklı bir enerji çeşidine dönüştürülebilir.” ifadesini örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Enerji; ısı, ışık, elektrik, ses, hareket, kimyasal ve nükleer enerji vb. şekillerde bulunabilir. Enerji yok olmaz, bir formdan başka bir forma dönüşür. Örneğin sinir hücrelerindeki kimyasal enerji elektrik enerjisine dönüşerek bilgiler beyne iletilir. Kulağa gelen ses, duyu hücrelerine oradan da sinirlere aktarılır. Kulak sinirleri tarafından alınan ses, elektrik enerjisine dönüştürülerek beyne iletilir ve böylece duyma gerçekleşir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!