Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

2. Fotosentez ürünü olan glikoz genellikle bitkide nişastaya dönüştürülerek depo edilir. Bu durumun amacının ne olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Bu durumun amacı bitki hücresinin osmotik basıncını dengelemektir. Eğer glikoz şeklinde kalmış olsa suda çözünen glikozlar osmotik basıncı arttıracağından hücre çok fazla su alacak ve bu da aşırı şişmeye neden olacaktır. Nişasta suda çözünmediğinden osmotik basıncı artırmaz.

3. Biyoloji dersinde fotosentez konusu işlendikten sonra, Deniz ve Umut fotosentezle ilgili bir konuda fikir ayrılığı yaşamaktadır. Umut ışık reaksiyonlarının Calvin döngüsüne bağlı olmadığını ve sürekli ışık altında ATP ve NADPH üretiminin devam edebileceğini iddia etmektedir. Deniz ise ışık reaksiyonlar ile Calvin döngüsünün birbirine bağlı olduğunu ve peş peşe gerçekleşmesi gerektiğini iddia etmektedir. Sizce hangi öğrencinin iddiası doğrudur? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Deniz’in iddiası doğrudur. Calvin döngüsünde, ışık reaksiyonlarında üretilen ATP ve NADPH kullanılır. Açığa çıkan ADP ve NADP+ tekrar ışık reaksiyonlarda kullanılır. Calvin döngüsü gerçekleşmezse bir süre sonra ADP ve NADP+ ortamda olmayacağı için fotosentez reaksiyonları durur.

4. Fotosentez sonucunda karbonhidratların yapısına katılan 02’nin sudan mı yoksa karbondioksitten mi geldiği sorusu merak konusu olmuştur. Bu soruyu cevaplandırmak için radyoaktif olarak işaretlenmiş 0218 içeren ağır su ile aşağıdaki deney düzeneği hazırlanmıştır.

a) “Fotosentez sonucunda radyoaktif işaretlenmiş oksijene karbonhidratların yapısında rastlanır.” görüşüne katılır mısınız? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Hayır, katılmam. Işık reaksiyonlarında su fotolize uğrar ve oksijen
    atmosfere gönderilir.

b) Cam fanus içerisinde bulunan çekirge, bitkinin yapraklarını yiyerek ve oksijenli solunum yaparak bir süre bu ortamda yaşamını sürdürmektedir. Radyoaktif işaretlenmiş oksijen, çekirgenin çizgili kaslarında depolanmış glikojenin yapısında bulunabilir mi? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Çekirgenin çizgili kaslarında bulunan glikojende radyoaktif işaretlenmiş oksijen bulunmaz. Çünkü bitkinin fotosentezi sonucunda radyoaktif işaretli oksijen karbonhidratların yapısına katılmaz.

c) Çekirgenin oksijenli solunum yapması sonucunda radyoaktif işaretlenmiş oksijene hangi solunum ürününün yapısında rastlanacağını açıklayınız.

  • Cevap: Bitkinin fotosentezi sonucunda radyoaktif işaretli oksijen, kapalı cam fanus içerisine gönderilir. Fanus içerisindeki radyoaktif işaretli oksijeni solunumda kullanan çekirgenin solunum sonucunda oluşturduğu suyun yapısında işaretli oksijene rastlanır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!