Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 50 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Ebu Hanife

Asıl adı Numan b. Sabit olan Ebu Hanife, Hanefi mezhebinin önderi ve büyük müçtehittir. İslam hukuk düşüncesinin ve içtihat anlayışının gelişmesinde önemli payı olmuş, imam-ı Azam adıyla şöhret bulmuştur. Ebu Hanife 699 yılında Kûfe’de doğdu. Küçük yaşlarda Kur’an’ı ezberledi ve ilerleyen yaşlarda dini ilimler tahsil etti. Genç yaşlarda akaid ve cedel (tartışma) ilmindeki başarılarıyla dikkat çeken Ebu Hanife, akaid (kelam) alanında da ehlisünnet mezhebinin şekillenmesine öncülük etmiştir. On sekiz yıl boyunca, Kûfe ekolünün üstadı kabul edilen Hammad b. Süleyman’dan ders alan Ebu Hanife, hocasının sevgisini ve takdirini kazanmış, onun olmadığı zamanlarda yerine vekalet etmiştir. Ebu Hanife, hocası Hammad’ın dışında döneminin seçkin hocalarından da yararlanmış, yüze yakın tabiinden (sahabeden sonra gelen nesil) ilim öğrenmiştir. Ebu Hanife’nin ilmi, hocası Hammad’ın aracılığıyla İbrahim en-Nehai ve Ebu Amr eş-Şa’bi’den, dolayısıyla Mesruk b. Ecda’, Kadı Şüreyh, Esved b. Yezid ve Alkame b. Kays’tan, bunların ilimleri de Hz. Ali, Abdullah b. Mesud ve Abdullah b. Abbas’tan gelmektedir. Maliki mezhebinin öncüsü Malik b. Enes, büyük muhaddis Süfyan b. Uyeyne, ehlibeytten imam Zeyd b. Ali, Muhammed el-Bâkır, Caferi mezhebinin öncüsü Cafer es-Sâdık gibi birçok âlimle görüşmüş, onlarla fikir alışverişinde bulunmuştur.

Kendisinin de çok sayıda talebesi olmuş, bu talebeleri aracılığıyla onun görüşleri ve metodu yaygınlaşarak mezhep hâline gelmiştir. Meşhur olan talebeleri Ebu Yusuf, Muhammed eş-Şeybânî ve Züfeyr b. Hüzeyl’dir. Ebu Hanife 767 yılında (Hicri 150) vefat etmiştir. Mezarı Bağdat’ta, Azimiye adıyla anılan bölgededir. Ebu Hanife cömert, güvenilir, ibadete düşkün biriydi. Ticaret yapar, kazancına haram karışmaması için çok dikkatli davranırdı. Bir defasında ortağı Hafs, yanlışlıkla defolu bir kumaşı normal fiyatından satmış, Ebu Hanife o maldan elde ettiği geliri tümüyle yoksul talebelerine harcamıştı. Talebelerine karşı çok cömert davranan Ebu Hanife, her yıl düzenli biçimde mal varlığını hesaplayarak zekatını talebelerine dağıtır ve “Bununla ihtiyaçlarınızı karşılayın ve yalnızca Allah’a minnet duyun çünkü bu verdiğim mal benim değildir; sizin nasibinizdir. Bunu Allah, kendi kereminden benim elimle size gönderdi.” derdi. Ebu Hanife geriye çok sayıda talebe bırakmış, talebeleri ondan dinledikleri bazı dersleri daha sonra kitap hâline getirmişlerdir. Ebu Hanife’nin yaşadığı dönemde itikadi mezhepler oluşum aşamasındaydı. Ebu Hanife, akaid ve kelama dair görüşleriyle ehlisünnet akidesinin oluşmasına zemin hazırlayan âlimlerdendir.

Özellikle Basra’da, o dönemde çokça tartışılan Allah’ın sıfatları, kader, büyük günah işleyen kişinin durumu, bir Müslüman’ı kafir ilan etmenin (tekfir) hükmü gibi meselelerde, İslam ümmetinin çoğunluğu tarafından benimsenen itikadi ilkeleri ortaya koymuş ve bunları güçlü delillerle savunmuştur. Ebu Hanife ilimle birlikte ticaretle de meşgul olduğu için verdiği fetvalar günlük yaşam pratiğine daha uygundu. Ebu Hanife kıyas metodunu kullanır, toplumun ve bireyin yararını ön planda tutar, hükümlerde mantıksal ve hukuksal tutarlılığa önem verirdi. Bu nedenle bazı konularda, hadislerin lafzına bağlı kalan muhaddis ve fakihlerle ayrı görüşlere sahip olmuştur. Bununla birlikte büyük âlimler onu daima takdirle ve hayırla anmışlardır. imam Şafii’nin şu sözü meşhurdur: “insanlar fıkıhta Ebu Hanife’nin talebeleridir.”, Ebu Hanife’nin akait ile ilgili görüşleri el-Fıkhu’l-ekber adlı eserde toplanmıştır. Bir çok âlime göre bu kitap bizzat Ebu Hanife tarafından yazılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.  

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!