Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Gezegen Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 88 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Nakşibendîlik

Nakşibendîlik tarikatının kurucusu Bahaeddin Nakşibend’dir (ö. 1389). Buhara yakınlarında bir köyde dünyaya gelmiştir. Bebekliğinden itibaren bütün hayatı tarikat ortamında geçti. Tasavvuf eğitimini tamamladıktan sonra irşat görevine başlayan Şah-ı Nakşibend’in zaman içinde cemaati çoğaldı. 1389’da doğduğu köyde vefat etti. Onun halifeleri Nakşi tarikatının yayılmasına öncülük ettiler. Nakşibendîlik, hayatı hakkında fazla bilgi bulunmayan Abdullah-ı ilahi (ö. 1490 sonrası) tarafından Anadolu’ya ve Balkanlar’a yayılmıştır  Nakşibendîlik tarihinde imam Rabbanî’nin (Ahmed Sirhindî ö. 1564) ayrı bir yeri vardır. imam Rabbanî, tasavvuf düşüncesinde birtakım yenilikler yapmış, onu sevenlerce hicri ikinci bin yılın müceddidi sayılmıştır. Aynı çizgide eserler vermiş olan Şah Veliyyullah ed-Dihlevî (ö. 1762) de tarikat silsilesinde önemli bir halkadır. Kadirîlik’ten sonra İslam dünyasında en yaygın tarikatlardan biri olan Nakşibendîlik, Türkiye’de de oldukça yaygındır.

Nakşibendîlikte cehri zikir, halvet ve semâ bulunmaz; bunların yerine gizli zikir vardır. Mensuplarının ifadesine göre bu tarikatın en önemli özelliği, zahirde halk ile bâtında Hak ile birlikte olmaktır. Nakşibendîlikte müridin günlük hayatta ve zikir esnasında uyması gereken on iki ilke şunlardır: Her nefes alışverişte bilinçli olmak, yürürken öne bakmak, kötü huylardan iyi huylara doğru yolculuk, toplum içinde yalnız, halk içinde Hak ile olmak, Allah’ı zikretmek, nefes kontrolüyle yapılan zikirde nefesi verirken “İlâhî ente maksûdî ve rızâke matlûbî” (ilahi, amacım Sen’sin ve isteğim rızana ulaşmaktır.) demek, kalbi dünyevî düşüncelerden korumak, Allah’ı daima hatırlamak, içinde bulunulan hâlin bilincinde olmak, belirli sayılarda zikir çekmek, zikir esnasında kalbe teveccüh edip zikrin manasının bilincinde olmak. Nakşibendîlik tarikatında detayları belirlenmiş nefyü isbat zikri ve belirli ayetler üzerine düşünmek anlamına gelen murakabe usulü bulunmaktadır. Bu tarikatın bir başka uygulaması, şeyhi düşünmek ve onu sevmek şeklinde açıklanan ve yapılışı hakkında ayrıntılar bulunan rabıtadır.

Siz Ne Dersiniz?

Nakşibendîliğin diğer tarikatlardan farklı olan yönlerini yazınız.

  • Cevap:

Cehri zikir, halvet ve sema bulunmaz bunun yerine Gizli zikir vardır.
Zahirde halk ile batında hak ile bulunmak esası vardır.
Müridin günlük hayatta uyması gereken 12 ilke vardır.
Nefyü isbat zikri ve murakebe usulü ( belirli ayetler üzerinde düşünmek) vardır.
Rabıta uygulaması yapılmaktadır. ( Şeyhi düşünmek ve onu sevemek)

12. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!