Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 111-112-113-114

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 111-112-113-114 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 111-112-113-114

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 111

4. Konu: Bir Fikrim Var

Anahtar Sözcükler: Mucit, bilim insanı, bilimsel düşünme

Başlarken

Siz de bilimsel yöntemleri kullanarak başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz (Görsel: 4.13).

Buluş yapanları diğer insanlardan ayıran özellikler nelerdir? 

  • Cevap: Meraklı olmaları, çalışmayı sevmeleri, azimli olmaları, çok okumaları ve insanlığa faydalı olma isteklerinin olması.

Acaba ben de sanal gerçeklik gözlüğü gibi bir icat yapabilir miyim?

  • Cevap: Elbette kendimi çok geliştirerek, çok çalışarak teknoloji alanında yeniliklere hakim olarak ben de benzer icatlar buluşlar yapabilirim gibime geliyor.

Sizce buluş yapanlarda ve bilim insanlarında bu özelliklerden bir veya birden fazlasının eksik olması durumunda neler olabilir? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: O zaman yapacağı çalışmalarda eksik kalacaktır. Çünkü bilim insanı olmak bir bütünsellik ister. Her anlamda mükemmel olmak gerekmektedir.

Bu özelliklere, yeni bir özellik eklemek isteseydiniz bu ne olurdu? Neden?

  • Cevap: Ben eklemek isteseydim yarına bir şeyler bırakma isteği, uzaya kendi imzasını atma amacını da eklerdim.

Bu özelliklerden hangilerinin kendinizde veya bir arkadaşınızda olduğunu düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Ben kendimde bazı özellikler hariç hepsinin olduğunu düşünüyorum. Öncelikle çalışmayı seviyorum, meraklıyım, azimli ve kararlıyım. Vazgeçmekten nefret eden bir yapım da vardır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 112

“Her hastalığı yapan bir kurttur. Yazık ki elimizde onu görecek alet yoktur.” İbni Sina’nın bu sözünden ve aşağıdaki açıklamadan yola çıkarak onda, bilim insanlarına ait hangi özelliklerin olduğunu söyleyebilirsiniz? İBNİ SİNA (980-1037)

Tıp, felsefe, fizik, kimya, matematik, müzik gibi farklı alanlarda 200’ün üzerinde kitap yazmıştır. Tıp alanında yazdığı El-Kanun fi’t-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı eseri Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyılın ortalarına kadar okutulmuştur. Emir Çelik, Dünyayı Değiştiren Müslüman ve Türk Bilim Adamları, s. 131-132

  • Cevap: Araştırmacı, mantıklı, çalışkan ve çok iyi bir şekilde neden sonuç ilişkisi kuran bir bilim insanı olduğunu söyleyebilirim.

Prof. Dr. Aziz Sancar, 2015 yılında Kimya dalında Nobel Ödülü kazandı (Görsel: 4.16). Acaba bu başarısını nasıl gerçekleştirdi? Aşağıdaki haberi inceleyelim ve soruları cevaplandıralım.

Aziz Sancar’ın Örnek Yaşamı

Sancar, 1963’te tıp okumaya karar verir. İstanbul Tıp Fakültesi’ne kaydolur. İkinci sınıfta kimyaya olan ilgisi, bilimsel merakı ve biyokimya hocasının etkisiyle bu alanda araştırma yapma kararı alır. Genç yaşta bir hedef seçmesi onun takdir edilecek ve örnek alınacak özelliklerinden bazılarıdır.

Aziz Sancar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir bilim insanının yanında doktora çalışmasına başlar.

Ne istediğini bilmesi ve amacına ulaşabileceği ortamı seçmesi genç Sancar’ın bugünlere gelmesinde büyük etkiye sahiptir.

Bir öğrencisi onu anlatırken şöyle diyor: “Laboratuvarda çalışırken, her yaptığımız deneyin asıl projenin hedefine hizmet edecek nitelikte olmasına özen gösterirdi. Bu özeniyle bize, bilinmeyeni bulmanın ve anlamanın ancak disiplin, sabır ve vizyon gerektiren uzun soluklu bir yaklaşımla mümkün olduğunu söylerdi.”

Yaptığı çalışmalar sonucunda hücrelerin DNA hasarının yapacağı tahribatı önlemek için geliştirdikleri kontrol mekanizmalarını keşfetti. Unvanın ne olduğuna bakmadan, muhtemelen iyi olmayan mali koşullarda çalışmaya devam etti.

Bir arkadaşı Aziz Sancar’a, “Aziz, senin deneysel araştırmaya kabiliyetin yok, sen en iyisi doktorluğa geri dön.” der. Ama o yılmaz, deneylere devam edip sonuca ulaşır ve onu bugünlere getiren yoluna devam eder. Yılmama, özgüven ve en karanlık günde bile tünelin ucundaki ışığı görebilme Sancar’ı başarıya götüren örnek alınacak karakter özelliklerinden bazılarıdır.

Yukarıdaki haberde, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın hangi özelliklerine yer verilmiştir?

  • Cevap: Çok çalışkan olması, azimli olması, olumsuzluklardan yılmaması, başarılı olmak için her yolu denemesi ve çok zeki biri olduğunu anlamaktayım.

Bu özelliklerden hangileri bilim insanlarının özellikleri arasındadır?

  • Cevap: Hemen hepsi ama özellikle vazgeçmeme, kararlılık, çalışkanlık gibi özelliklerin olduğunu söyleyebiliriz.

Bilimsel düşünmenin başarı üzerindeki etkisi nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Bilimsel düşünme insan analitik çözümleme yapma becerisi kazandırır. Bu beceri daha çok çalışma aklını daha çok kullanma ve deneye yanıla başarıya ulaşma becerisi kazandırır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 113

SIRA SİZDE

Aşağıdaki tabloyu inceleyiniz. Tabloda boş bırakılan yerlere buluş yapanların ve bilim insanlarının söylediği sözlerden hareket ederek onların özelliklerini yazınız.

Bilim İnsanı, Mucit: Cahit Arf

Yaptığı Çalışma veya İcat: Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi kendi adıyla bilinen matematik terimlerini bilim dünyasına kazandırdı.

Konuyla İlgili Sözü: Matematik, esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil, keşfederek anlamak gerekir.

  • Cevap: Tespit Ettiğim Özellikleri: Sabırlı vazgeçemeyen kararlı olduğu

*****

Bilim İnsanı, Mucit: Isaac Newton

Yaptığı Çalışma veya İcat: Yerçekimi kanununu ortaya attı.

Konuyla İlgili Sözü: Sağlam bir tahmin olmadan hiçbir büyük buluş yapılamamıştır. Eğer daha uzağı görebiliyorsam bu, benden önceki devlerin omuzlarında durduğum içindir.

  • Cevap: Tespit Ettiğim Özellikleri: Kendinden önceki çalışmaları çok araştıran okuyan biri

*****

Bilim İnsanı, Mucit: Gazi Yaşargil

Yaptığı Çalışma veya İcat: Mikrocerrahiyi beyinle ilgili hastalıklara uyguladı.

Konuyla İlgili Sözü: Ben, 10 yaşındayken bilimin tadını aldım ve bırakamıyorum. Yurt dışındayken hem duygusal hem de fikrî anlamda memleketim bir an olsun zihnimden çıkmadı. Bir şeyler yapayım, katkıda bulunayım diye devamlı çalıştım.

  • Cevap: Tespit Ettiğim Özellikleri: Daha küçük yaştan bilim merakı olduğu, çalışkan ve azimli olduğu

*****

Bilim İnsanı, Mucit: Thomas Alva Edison (Tamıs Alva Edison)

Yaptığı Çalışma veya İcat: Ampulü buldu.

Konuyla İlgili Sözü: Hiç yanılmadım. Yaklaşık 10 bin işe yaramayan yol buldum. Cesaretimi kaybetmedim. Çünkü vazgeçilen her yanlış girişim, doğru atılmış bir adımdır.

  • Cevap: Tespit Ettiğim Özellikleri: Hep deneyen ama hiç vazgeçmeyen biri, çok çalışkan kendine güvenen biri

*****

Bilim İnsanı, Mucit: Louis Pasteur (Luiz Pastör)

Yaptığı Çalışma veya İcat: Kuduz aşısını buldu.

Konuyla İlgili Sözü: Beni amacıma ulaştıran sırrı söyleyeyim mi size? Gücümün tek kaynağı olan azmim. Daima yukarıya bak, bilmediğin şeyleri öğren ve her gün yükselmeye çalış.

  • Cevap: Tespit Ettiğim Özellikleri: Azimli, çalışkan başarılı ve meraklı olması

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 114

SIRA SİZDE

Bilim insanları hakkında verilenleri okuyunuz, soruyu cevaplayınız.

Charles Messier (Çarls Mesyer), sabır ve dikkat gerektiren çalışmasıyla gök bilimcilerin doğru gözlem yapmasını kolaylaştırdı. Günümüzde amatör gök bilimciler, her yıl Messier aratonu adlı gökyüzü etkinliği düzenliyorlar. Onun listesindeki bulutsuları ve yıldız kümelerini tek bir gecede gözlemlemeye çalışıyorlar.

İstanbul Üniversitesi’nde Astronomi bölümünü bitirdi. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok üniversitede bilimsel araştırmalar yaptı. 1959’da araştırmalarını hızlandırmak için kısa zamanda bilgisayar programı yazmayı öğrendi. 1969’da Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Ay’a yolculuk projesine katkı yaptı. Ülkemizde gözlemevlerinin kurulması ve gökbilim eğitimi veren okulların açılması için çaba sarf etti (Görsel: 4.23)

Bilim insanının özelliklerini aşağıya yazınız.

  • Cevap:

İyi bir gözlemcidir. Çevresini sürekli gözlemler
Meraklı ve araştırmacıdır. Bilim adamı meraklıdır
Deney yapar
Not tutar
Sabırlıdır
Gelişmeleri takip eder
Hayalperest ve yaratıcı bir zekaya sahiptir
Tarafsız ve objektiftir

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Bilim insanlarının ve mucitlerin ortak özelliklerini açıklayınız.

  • Cevap:

İyi bir gözlemcidir. Çevresini sürekli gözlemler
Meraklı ve araştırmacıdır. Bilim adamı meraklıdır
Deney yapar
Not tutar
Sabırlıdır
Gelişmeleri takip eder
Hayalperest ve yaratıcı bir zekaya sahiptir
Tarafsız ve objektiftir

ÜRÜN DOSYASI

Yerli ve yabancı birer bilim insanı veya mucit belirleyiniz. Bu kişilerin hayatlarını, eserlerini ve özelliklerini fon kartonuna yazınız. Çalışmanızda görseller kullanınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza sununuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948’de İnönü Ödülü’nü, 1974’te TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981’de de ODTÜ Onur Doktorası’nı almıştır.

ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Bilim insanları ve mucitlerin ortak özelliklerinin neler olduğunu bilirim. ? X
2. Bilimsel düşünmenin, bilimsel çalışmaların başarıya ulaşmasında önemli olduğunu bilirim. ?X
3. Bilim insanları ile mucitlerin arasındaki farkı söyleyebilirim. ?X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa, bilimsel içerikli bir kitap getiriniz. Kitabın son kısmında “Kaynakça” veya “Bibliyografya” bölümünün bulunmasına dikkat ediniz.

  • Cevap: Aziz Sancar’ın kitaplarını getirebilirsiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 111-112-113-114  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
unlike
7
clap
5
love
5
angry
1
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!