Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 171

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 171 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 171

Mimar Sinan, Türk tarihinin en büyük mimarı olarak kabul edilir. Mimar Sinan’ın mimarlık dehasının gelişiminde Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’la birlikte katıldığı seferlerin önemli etkisi vardır. Mimar Sinan bu seferler sırasında Hicaz, Mısır, İran, Belgrad ve Rodos’taki mimari yapılan inceleme fırsatı bulmuştur. Kanuni Sultan Süleyman’ın öncülüğündeki orduyla birlikte Korfu ve Boğdan Seferleri’nde gösterdiği başarılarla dikkat çekmiştir. Sefer sırasında yaptığı 3 köprü, ordunun Prut Nehri’ni kısa zamanda geçmesini sağlamıştır. 48 yaşında Osmanlı Devleti’nde mimarbaşılık görevini üstlenmiş ve hayatım kaybedene kadar bu görevini sürdürmüştür.

Mimar Sinan, mesleğinde kaydettiği aşamayı üç yapıyla tanımlamaktadır. Birincisi “çıraklık eserim” dediği Şehzade Camii’dir (Görsel 5.4.13). 1548’de tamamlanan bu külliye ile ilk büyük sultan camisini tamamlamıştır. İkincisi “kalfalık eserim” dediği Süleymaniye Camii’dir (Görsel 5.4.14). 1557’de biten bu yapı ile İstanbul’un ve Osmanlı Devleti’nin en görkemli yapılarından birini tamamlamıştır. “Ustalık eserim” dediği yapı ise Edirne’de II. Selim adına inşa ettiği Selimiye Camii’dir.

İnşa ettiği yapıların birçoğunda Mimar Sinan’ın dehasını görmek mümkündür. Süleymaniye Camii’nde uyguladığı teknikler günümüzde birçok mimarın ilgisini çekmekte ve araştırmalara konu olmaktadır. Örneğin Süleymaniye Camii’nde en etkili aydınlatmayı sağlamak için Mimar Sinan’ın hesaplamaları sonucunda 32 adet pencere açılmıştır. Mimar Sinan, ayrıca camii içindeki yağ lambalarından çıkan isleri bir bölgeye toplayacak hava akımını hesaplamış ve isleri caminin içindeki bir odada toplamıştır. İslerden elde edilen mürekkep, camii işlerinde kullanılmıştır. Süleymaniye Camii’nin dikkat çeken diğer özelliği akustik uygulamalarıdır. Bu uygulamaların bazıları şunlardır:

• Duvar ve kubbede kullanılan sıvalara talaş ve keçe gibi maddeler ilave edilmiştir. Böylece sesin yapı içinde eşit bir şekilde dağılması sağlanmıştır.
• Yapılardaki kubbeler tasarlanırken insan damağının yapısı dikkate alınmıştır. Bu sayede sesin yapı içinde yankılanması önlenmiştir.
• Süleymaniye Camii’nin ana kubbesinden yansıyan sesin insanları rahatsız etmesini önlemek amacıyla caminin farklı köşelerine 50 cm boyunda, içi boş 64 adet küp yerleştirilmiştir.

Aspendos Antik Tiyatrosu, Şehzade Camii, Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii kültürel mirasa örnektir. Vatanını seven, sorumlu bireyler olarak kültürel mirasımıza sahip çıkmalıyız.

  • Cevap:  Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
sad
1
unlike
0
clap
0
love
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!