Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Matbaa Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık Sayfa 212

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212 Adım Adım Matbaa Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 212

Beyin Fırtınası

Sağlıklı bir bireyin vücudundaki atardamarlar esnek bir yapıya sahiptir. Atardamarlar bazen genişleyerek bazen daralarak kanın akış hızının ayarlanmasını sağlar. Çeşitli nedenlerle atardamarların önce daralmasına ardından tıkanmasına damar sertliği adı verilir. Damar sertliği, bütün organları etkileyen ender hastalıklardan biridir. Kalp, beyin ve bacak damarları en sık daralma yaşayan damarlardır. Tıkanan damara bağlı olarak o damarın beslediği organlara besin ve oksijen ulaşamaz, organ işlevini yerine getiremez. Obezite damar sertliğini artıran bir risk faktörüdür. Obezite ve damar sertliği ilişkisiyle ilgili yapılan bir araştırmada 28-62 yaş aralığındaki hastalar 26 yıl boyunca izlenmiştir. Araştırma sonucunda 50 yaş altındaki obez kişilerde damar sertliği, normal kilolu kişilere göre yaklaşık 2 kat fazla görülmüştür. Yapılan başka bir araştırmada yaşam süresince obez kalman her bir yılın damar sertliği riskini %2-4 arası artırdığı sonucuna varılmıştır.

Kalpten dakikada yaklaşık 5 litre kan geçer ve kalp, bu kanı vücudun bütün organlarına pompalar. Kalp, bu görevi yaparken dakikada 70-80 kez kasılır ve gevşer. Sağlıklı ve yetişkin bir bireye ait, dakikada 75 kez kasılıp gevşeme hareketi yapan bir kalp; bir saatte 4.500, bir günde 108.000, bir yılda ise yaklaşık 40.000.000 kez kasılıp gevşeme hareketi yapar. Bu kadar yoğun çalışan bir organın beslenmesi gerekir. Kalpten her dakika litrelerce kan geçmesine karşın kalp bu kanla beslenmez. Kalbin kendi besleyici damarları vardır ve kalp bu damarlardan gelen kandaki besin içerikleriyle beslenir. Kalbi besleyen damarlara koroner damar adı verilir. Bu damarların daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkan hastalık da koroner kalp hastalığı olarak adlandırılır.

Sigara içildiği zaman sigara dumanının içinde bulunan karbonmonoksit gazı kana karışmaktadır. Karbonmonoksit gazı damar sertliğinin artmasına neden olan bir risk faktörüdür. Yapılan bir çalışmada %2 ve %4 oranında karbonmonoksit bulunan havayı soluyan kişilerde koroner damarlardan akan kanın yavaşladığı saptanmıştır. Çalışmanın sonuçlarından biri de havadaki karbonmonoksit miktarının artması sonucu koroner damarlardaki sertliğin artmasıdır.

Sigara içen kişilerin koroner damarlarındaki daralma sürekli bir hâl alır. Bu durumda damarlardan kanın geçmesi zorlaşır. Kalbin bir bölümünün yetersiz kan akışından dolayı hasar görmesi sonucu kalp krizi meydana gelir. Dünyanın değişik ülkelerinde eş zamanlı olarak yapılan bir çalışmada sigara içenlerin kalp krizi geçirme riskinin daha fazla olduğu ve içilen sigara sayısının artması durumunda kalp krizi riskinin daha da yükseldiği ortaya konmuştur. Çalışmanın sonuçlarıyla ilgili aşağıda verilen çizelgedeki bilgileri okuyalım.

Okuduğunuz metindeki bilgiler doğrultusunda aşağıdaki sorunun cevabım arkadaşlarınızla tartışınız.

• Dolaşım sisteminin sağlığının korunması için yapılması gerekenler nelerdir?

  • Cevap: Dolaşım sisteminin sağlığını korumak için sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsenmelidir. Bu alışkanlıklar arasında düzenli egzersiz yapmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, sigara içmemek veya bırakmak, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak yer alır. Ayrıca, kan basıncını kontrol altında tutmak, stresten kaçınmak ve düzenli sağlık kontrolleri yapmak da dolaşım sistemi sağlığını destekler.

6. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 212 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
love
1
clap
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!