Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 188

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 188

Beynin alt kısmında bulunan, yaklaşık olarak nohut büyüklüğünde bir bezdir. Hipofiz bezi, büyüme hormonu gibi birçok hormon salgılar. Büyüme hormonu büyümeyi sağlar. Büyüme hormonu az salgılanırsa cücelik, fazla salgılanırsa devlik ortaya çıkar. Hipofiz bezi, iç salgı bezlerinin çalışmasını denetler ve düzenler. Sinir sistemi ile iç salgı bezleri arasında uyumu sağlamak da hipofiz bezinin görevleri arasındadır.

Gırtlağın altında, soluk borusunun sağında ve solunda yer alır. Tiroit bezi, “tiroksin” adı verilen hormonu salgılar. Tiroksin hormonu; büyümeyi, gelişmeyi ve vücuttaki kimyasal olayları düzenler. Tiroksin hormonu üretiminde iyot minerali kullanılır. Vücuda yeterli miktarda iyot alınmadığında tiroit bezi büyür ve guatr hastalığı ortaya çıkar.

Midenin alt bölgesinde bulunur. Salgıladığı insülin ve glukagon hormonları ile kandaki şeker oranını ayarlar. Pankreas bezi, kandaki şeker oranı normal değerin üstüne çıktığında insülin hormonunu salgılayarak kan şekerini olması gereken seviyeye düşürür. Kandaki şeker oranı normalin ” altına düştüğünde ise glukagon hormonunu salgılayarak kan şekerini olması gereken seviyeye çıkarır. İnsülin hormonu yeterli miktarda salgılanmadığında şeker hastalığı (diyabet) oluşur. Şeker hastalarında kandaki fazla şekerin bir kısmı, idrar ile vücuttan dışarı atılabilmektedir..

Her iki böbreğin üstünde yer alan bu bezler, adrenalin hormonu salgılar. Bu hormon korku, sevinç, heyecan ve öfke gibi durumlarda salgılanır. Adrenalin etkisiyle kalp atışı, solunum ve kan dolaşımı hızlanır, göz bebekleri büyür.

Erkeklerdeki eşeysel bez testis, dişilerdeki ise yumurtalıktır. Eşeysel bezler, ergenlik döneminde hormon salgılamaya başlayarak cinsiyete özgü karakterlerin oluşumunu sağlar.

Testisler, erkek üreme hücresi olan spermlerin oluşmasını sağlamakla görevlidir. Salgıladığı testosteron hormonu ile ergenlik döneminde sakal çıkması, ses kalınlaşması gibi erkeğe özgü özellikler ortaya çıkar.

Yumurtalıklar, dişi üreme hücresi olan yumurtaların oluşumunu sağlamakla görevlidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!