Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

“6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 27

Bir gök cisminin önüne başka bir gök cismi geldiği zaman o gök cisminin bütünü ya da bir kısmı görülmez. Bu olaya tutulma denir. Tutulmalar birer gölge olayıdır. Dünya’dan çıplak gözle gözlemlenebilen iki çeşit tutulma vardır: Güneş tutulması ve Ay tutulması.

GÜNEŞ TUTULMASI

Ay, Dünya etrafında dolanma hareketi yaparken Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultu üzerinde olabilir. Bu durumda Ay’ın gölgesi Dünya üzerinde belirli bir alana düşer. Bu olaya Güneş tutulması denir. Güneş tutulması, Ay’ın yeni ay evresinde gerçekleşir. Gündüz vakti gerçekleşen bu olay, Ay’ın gölgesinin düştüğü yerlerde gözlemlenebilir. Ay tutulmasına göre daha kısa sürelidir.

Bir Sonraki Tam Tutulma 2060’ta!

Güneş tutulması, birçok insanın nadiren görebileceği muhteşem bir doğa olayıdır. 11 Ağustos 1999’da meydana gelen Güneş tutulmasını Türkiye’de yerli ve yabancı yüz binlerce kişi izlemiştir. Ülkemiz, 29 Mart 2006’da da yaklaşık 4 dakikalık bir Güneş tutulmasına şahit olmuştur. Bu tutulma, Brezilya’nın doğu kıyısında Güneş’in doğuşu ile başlamış ve Atlas Okyanusu boyunca ilerlemiştir. Gana’dan Afrika kıtasına çıkan tutulma gölgesi, Nijerya ve Libya boyunca Sahra Çölü’nü geçerek Akdeniz’e ulaşmıştır. Antalya kıyısından yurdumuza giren tutulma gölgesi, saatte yaklaşık 3250 km hızla Ordu’ya kadar uzanan 165 km genişlikteki bir hat üzerinde yoluna devam etmiştir. Buradan Karadeniz’e geçen tutulma, Hazar Denizi’nin kuzeyi ve Kazakistan’dan geçerek gün batımında Moğolistan’da sona ermiştir. Bu eşsiz doğa olayı, ülkemizden 30 Nisan 2060 tarihinde tekrar gözlemlenebilecektir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!