Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 102

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 102 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 102

Soru: 9) Küçük istasyon binasının arkasında, eski bir vagonda kalıyorduk. Vagondan ev… Babam erkenden işe giderdi. Annem o sırada dışarıda olurdu. Tavuklara yem veriyor tabii. Kızardım ona. Beni bekle, beni uyandır, birlikte yem verelim diye. Annem vagon evin önüne bir bahçe kurmuştu. Vagonun çatısına çekilmiş iplere dolaşık ebruli, mavi kahkaha çiçekleri, sardunyalar, ak- şamsefaları, kadifeler hatta teneke kutulara dikilmiş iki de karanfil vardı. Havalar serinleyince karanfilleri içeri alırdık. Vagon evin ırmağa bakan tarafına bir pencere açılmıştı. En sevdiğim çiçeklerden biri olan karanfilleri onun önüne koyardık. Sabah uyandığımda pencereden sızan güneş gözlerimi kamaştırır, ortalığı ferahlatıcı bir karanfil kokusu kaplardı. Tavuklar için küçük bir tahta kümesimiz vardı. Annem tulumbadan su çeker, elimi yüzümü yıkardı. Sonra vagonun gölgesine çekilip fasulye ayıklardı. Bu metnin dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Anlatılanlar okuyucunun zihninde canlandırılmıştır.
B) Olaylar 1. kişi ağzıyla anlatılmıştır.
C) Öznel ifadelere yer verilmiştir.
D) Benzetmelerden yararlanılmıştır.

  • Cevap: D

Soru: 10) Düşüncelerim ele avuca sığmaz. Haşarı çocuklar gibi bir yolunu bulup kimi zaman yıldızların ulaşılmaz parlaklıklarına tutunur, kimi zaman da mutlu bir günün en özel anına dalarak bambaşka diyarlara giderdi. Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Deyimlerden yararlanılmıştır.
B) Öznel ifadeler içermektedir.
C) Anlatım III. kişi ağzından yapılmıştır.
D) Benzetmeye başvurulmuştur.

  • Cevap: C

Soru: 11) Çocuklar için kaleme aldığı -bence yetişkinler için de çok kıymetli- eserlerinde ilginç benzetmelere, alışılmışın dışında karakterlere ve benzersiz kurgulara yer veren yazar, adından daha çok söz ettirecek doğrusu. Bu cümlede, sözü edilen yazarın hangi özelliği anlatılmak istenmiştir?

A) Özgünlüğü
B) Özlülüğü
C) Evrenselliği
D) Yalınlığı

  • Cevap: A

Soru: 12) Aşağıdaki metinlerin hangisinde hikâye unsurlarının (olay, yer, zaman, şahıs) tümü kullanılmıştır?

A) Bu fildişi saplı, nakışlı, değerli tıraş fırçasını babası hediye etmişti Feridun’a. Bu baba hatırasını elden çıkarmak zor geliyordu. Tüm tedirginliği ve korkusu bu yüzdendi. Satacağı bir şeyler daha olsa elinden çıkarır mıydı hiç?
B) Feridun, iki saattir dolaşıyordu. Elinde paraya çevirecek sadece baba hatırası bir tıraş fırçası kalmıştı. Alacağı para ile sadece bir hafta geçinebilirdi. Bunun için değer miydi şu canım eşyaya?
C) Feridun, kuyumcu dükkânları önünde dolaşıyor; hiçbirine girmeye cesaret edemiyordu. Satacağı bir şey kalmamıştı. Cebindeki tıraş fırçası dışında… Fildişi saplı, nakış işlemeli de olsa bir fırçanın değeri ne olabilirdi? Şüphesiz beş para etmeyecekti. Ayrıca ona vaktiyle bunu hediye eden babasına nasıl anlatacaktı bu durumu?
D) Feridun, akşam olmasına rağmen hâlâ çarşıda dolaşıyor; dükkânların hiçbirine girmeye cesaret edemiyordu. Satacağı bir şeyi kalmamıştı, cebinde yalnızca bir tıraş fırçası vardı. Fildişi saplı, nakış işlemeli de olsa bir tıraş fırçasının değeri ne olabilirdi? Ayrıca ona vaktiyle bunu hediye eden babasına nasıl anlatacaktı bu durumu?

  • Cevap: D

Soru: 13) Bir ilkbahar sabahıydı. Güneş, pırıl pırıl altın ışıklarını yeryüzüne yolluyordu. Bu ışıkları gören kozalardan o sabah beyaz bir kelebek çıktı. Çok büyük ve tül gibi ince, bembeyaz kanatları vardı. Birden kendini bir bahçenin çiçekleri arasında buldu. Önce keşif uçuşuna çıkıp bahçeyi dolaştı. Yorulduğunu hissetti. Sonra dinlenmek için kırmızı bir güle kondu. Dinlenirken kanatlarını dikleştirip birleştirmişti. Etrafına baktı. Doyasıya yeşilliğe daldı, saatlerce seyretti. Dinlenmişti. Şimdi dolaşma vaktiydi, önünde uzun bir zamanı vardı. Ağaçlara uçtu. Çiçeklere kondu. Mutluydu, özgürdü. Herkes ona bakıp “Ne güzel!” diyordu. Akşama kadar çiçekten çiçeğe, daldan dala uçup durdu. Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Benzetmeye başvurulmuştur.
B) Olayın geçtiği yer ve zaman bellidir.
C) Betimlemeden yararlanılmıştır.
D) 1. kişi ağzından anlatım yapılmıştır.

  • Cevap: D

8. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!