Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 145 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 145 Cevapları Ez-De Yayıncılık

Sırt kısımlarında sinir şeritleri bulunan hayvanlardır. Embriyo dönemlerinde kuyruk ve solungaç yarıkları görülen omurgalıların iskeleti kemikleşmiştir. Bazı omurgalılarda kuyruk körelerek kaybolurken bazılarında da iskelet kemikleşemez ve kıkırdak şeklinde kalır. Omurgalı hayvanların tümünde kapalı kan dolaşımı ve boşaltım organı olarak böbrek vardır. Boşaltım atıkları amonyak, üre veya ürik asit şeklinde olabilir. Omurgalıların solunum organları yutak ile bağlantılı bir şekilde gelişmiştir. Suda yaşayan omurgalılarda genelde solungaç, karada yaşayanlarda ise akciğer solunumu görülür. Omurgalıların kanında bulunan hemoglobin sayesinde solunum gazları taşınır. Omurgalılar şubesinde beş sınıf yer almaktadır. Bunlar; gelişmişlik sırasına göre balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olarak adlandırılmışlardır.

a. Balıklar

Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan balıkların tümünde solungaç solunumu gözlenir. Balıkların kalpleri iki odacıklıdır ve daima kirli kan (karbondioksitçe zengin kan) bulundurur. Bunun nedeni, kalbin kirli kanı solungaçlara pompalaması ve burada temizlenen kanın tekrar kalbe uğramadan vücuda dağılmasıdır. Bu nedenle balıklarda küçük kan dolaşımı görülmez. Balıklar boşaltım ürününü amonyak (NH3) şeklinde atar. Amonyak çok zehirli bir boşaltım atığıdır ve vücuttan uzaklaştırmak için çok fazla suya ihtiyaç duyulur. Balıklar vücut sıcaklıklarını koruyamayan hayvanlardandır. Değişken ısılı canlılar olarak da adlandırılan balıkların, suyun sıcaklığı değiştiğinde vücut sıcaklıklarını da değiştiği gözlenir. Balıkların vücutlarında suya geçirimsiz pullar bulunur. Balıklar eşeyli ürerler ve döllenme olayı suda gerçekleşir. Bu nedenle dış döllenme ve dış gelişme görülür. Balıklar üç grupta incelenir. Gelişmişlik sırasına göre çenesiz balıklar, kıkırdaklı balıklar ve kemikli balıklar olarak adlandırılır.

Çenesiz Balıklar: Bu balıkların çeneleri, dişleri ve çift hâldeki yüzgeçleri yoktur. İskeletleri kıkırdak şeklindedir ve vücutlarında pullar yoktur.

Kıkırdaklı Balıklar: Vücutlarında hiç kemik bulunmayan, kıkırdaktan yapılmış bir iç iskelete sahip balıklardır. Tuzlu sularda yaşayan kıkırdaklı balıklarda iç döllenme gözlenir. Batmamak için sürekli hareket etmek zorunda olan kıkırdaklı balıklar küçük balıklarla, omurgasız hayvanlarla ve planktonlarla beslenirler. Bu kıkırdaklı balıklara köpek balıkları ve vatoz balığı örnek olarak verilebilir

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 145 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!