Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Ez-De Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Ez-De Yayıncılık Sayfa 36 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Ez-De Yayıncılık

pH değerinin 7 olması çözeltinin nötr olduğunu gösterir. pH cetvelinde 7’den 0’a doğru gidildikçe asitlik artarken 7’den 14’e doğru gidildikçe baziklik artmaktadır. Canlılar yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmek için hücrelerindeki ve hücreleri arasındaki sıvılarının H+ ve OH- iyonlarının dengesini korumak zorundadır. Birçok canlı için iyon dengesinin korunmasında suda çözündüğü zaman tamamen iyonlaşmayan ve metabolik faaliyetlerin düzenlenmesinde etkili olan zayıf asitler ile bazlar görev alır. Zayıf asit olarak karbonik asit (H2CO3), zayıf baz olarak da amonyak (NH3) örnek olarak verilebilir. Karbonik asit hücresel solunum sırasında meydana gelen karbondioksidin su ile birleşmesi sonucu oluşur. Kanda da homeostaziyi korumak için kullanılan ve tampon bileşik olarak adlandırılan karbonik asit burada hidrojen ve bikarbonat iyonlarına ayrışarak kanın pH değerini düşürür. Kanın pH değeri 7,4’ten daha aşağıya düşerse bu kez bikarbonat iyonları hidrojen iyonlarıyla tekrar birleşir ve pH dengelenir.

Vücudumuzun farklı bölümlerinde pH değerleri de farklıdır. Örneğin mide sıvısının pH değeri 2; ince bağırsağın pH değeri 8,5; derinin pH değeri 5,5’tir.

Toprağın pH değeri bitki gelişimi için oldukça önemlidir. Birçok bitki pH değeri 6-7 olan topraklarda daha iyi büyür ve gelişir. Çam, yaban mersini ve çay gibi bitkiler asidik; atlas sediri, söğüt ve akasya gibi bitkiler de bazik topraklarda daha iyi yetişirler. Besin maddelerinden hangilerinin asidik, hangilerinin bazik olduğunu anlayabilmek için aşağıdaki etkinliği yapabilirsiniz.

ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Besinlerin ve Bazı Maddelerin pH Değerleri

Araç Gereçler:

Sirke, petri kabı, süt, saf su, limon suyu, üzüm suyu, çamaşır suyu, yoğurt, domates suyu, pH metre, damlalık, mavi ve kırmızı turnusol kâğıdı.

Hatırlatma

Turnusol kâğıdı; asit ve baz ayıracıdır. Mavi turnusol kâğıdı asitle temas edince kırmızı; kırmızı turnusol kâğıdı bazla temas edince mavi renge dönüşür. Her iki turnusol kâğıdının da renk değiştirmediği gözlenirse temas ettirilen madde nötrdür.

Etkinliğin Yapılışı

• Mavi ve kırmızı turnusol kâğıdı alınız ve her ikisine de petri kabı içinde damlalık yardımıyla birer damla sirke damlatınız.
• Renk değişikliğine bakarak sirkenin hangi özellikte (asit, nötr, baz) olduğunu aşağıdaki tabloya kaydediniz.
• Aynı yöntemle tablodaki diğer maddelerin hangi özellikte olduğunu test ederek kaydediniz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Ez-De Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!