Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 150

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 150

İyonik katiların örgü yapıları ve birim hücreleri birbirinden farklı olabilir. Örneğin birer iyonik katı olan NaCI ve CsCI bileşiklerinde 1 tane Na+ iyonu 6 tane Cl~, 1 tane Cl~ iyonu 6 tane Na+ iyonu tarafından çevrelenirken CsCI’de 1 tane Cs+ iyonunu 8 tane Cl_, 1 tane Cl_ iyonunu da 8 tane Cs+ iyonu çevreler.

4.2.1.2. Moleküler Katılar

Kristali oluşturan moleküller apolar ya da polar olabilir. Apolar moleküller arasında yalnız London kuvvetleri etkilidir. Örneğin apolar bir molekül olan iyot katisında moleküller arası etkileşimler yalnız London kuvvetleridir (Göreli. 4.2.5). Katı iyottan başka kuru buz (katı C02), naftalin (C10H8) gibi katilar arasında da London kuvvetleri etkilidir. Polar moleküller arasında London kuvvetlerinin yanında dipol-dipol kuvvetleri de etkilidir.

Moleküler bir katı olan buzda (katı H20) moleküller arası London kuvvetleri, dipol-dipol kuvvetlerinin yanında fiziksel bağların en güçlüsü olan hidrojen bağları da etkilidir (Görsel
4.2.7). H20, NH3 ve HF bileşiklerinin katı hâllerinde hidrojen bağları etkindir.

Moleküller katiların molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri iyonik ve kovalent katilara göre çok zayıf olduğundan erime ve kaynama noktaları oldukça düşüktür. Moleküler katilardan naftalin ve parafin yumuşaktır. Moleküler katilar ısı ve elektriği iletmez.

4 2.1.3. Kovalent Katılar

Atomların birbirine kovalent bağlarla bağlı olduğu kristallerdir. Kristaldeki tüm atomlar birbirine elektron ortaklaşması sonucu bağlanmışlardır. Bu nedenle kovalent katilarda kristalin bütününde etkili olan kovalent bağlar, kristalde bir ağ yapısı oluşturur. Örneğin elmasta her bir karbon atomu dört tane karbon atomuna tekli bağlarla bağlanmıştır. Bu yapı, elmasın çok sert olmasına neden olur. Bu nedenle elmas cam kesmekte kullanılır (Görsel 4.2.8).

Başka bir kovalent katı olan grafit, elmas gibi karbon atomlarından oluşmasına rağmen grafitin erime ve kaynama noktası elmasa göre düşüktür. Grafit, yumuşak özelliğinden dolayı kurşun kalem ve pil yapımında kullanılır. Diğer kovalent katilardan farklı olarak elektrik akımını iletir. Kovalent katilara elmas ve grafitin dışında kuartz (Sİ02), silisyum karbür (SiC) örnek olarak gösterilebilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!