Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 159

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 159

4.3.3. Buharlaşma, Yoğuşma, Denge Buhar Basıncı

Bir parça pamuk üzerine birkaç damla kolonya döktükten sonra pamuğu termometre haznesine art arda sürdüğünüzde termometredeki sıcaklığın düştüğünü görürsünüz. Aynı şekilde toprak kapta bulunan suyun bir süre bekletildiğinde sıcaklığının düştüğünü fark edersiniz (Görsel 4.3.4). Bu olaylarda sıcaklığın düşmesinin nedeni ne olabilir?

Bir sıvının yüzeyindeki yeterli enerjiye sahip moleküllerin yüzeyden ayrılmasına buharlaşma denir.

Buharlaşma ısı alarak gerçekleşen bir olaydır. Yukarıdaki iki durumda termometreye sürülen kolonyada bulunan etil alkol buharlaşır. Bu sırada termometre haznesinden ısı alarak termometrenin soğumasına neden olur. Toprak kap gözenekli olduğundan suyun buharlaşmasına neden olur. Buharlaşması için gereken enerjiyi diğer su moleküllerinden alır ve suyun soğumasına neden olur. Yüzümüze kolonya döküldüğünde serinlememizin, ıslak giysilerle rüzgârlı havada üşümemizin nedeni buharlaşmadır. Birim zamanda buharlaşan molekül sayısına buharlaşma hızı denir.

Buharlaşma hızı; sıvının türü, sıcaklık, yüzey alanının büyüklüğü, nem, rüzgâr gibi faktörlere bağlıdır.

4.3.3.1. Sıvının Türü

Moleküller arası çekim kuvveti büyük olan sıvıların molekülleri sıvı yüzeyini daha zor terk edeceğinden buharlaşma hızları daha düşüktür. Moleküller arası çekim kuvveti sudan küçük olan etil alkolün buharlaşma hızı sudan büyük olduğundan serinlemek için kolonya kullanılır. (Görsel 4.3.5).

4.3.3.2. Sıcaklık

Sıcaklık arttıkça sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti azalacağından buharlaşma hızı artar.

4.3.3.3. Yüzey Alanı

Sıvının içine konulduğu kabın yüzey alanı ne kadar büyükse sıvı moleküllerinin buharlaşma hızı da aynı oranda artar. Bu nedenle Görsel 4.3.6 a’daki sıvının buharlaşma hızı, Görsel 4.3.6 b’deki sıvının buharlaşma hızından daha büyüktür

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!