Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 71

“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 71

Mendeleyev’in periyodik tablosunda bazı boşluklar vardı (Tablo 2.3.1). Bu boşluklar henüz keşfedilmemiş fakat özellikleri bilinen elementler için ayrılmıştı. Mendeleyev; periyodik tablosunda silisyumun altını boş bırakmış, özelliklerini tahmin ettiği bu elemente “eka silisyum” demiştir. Eka silisyum, 1886 yılında keşfedildi ve Germanyum olarak adlandırıldı.

Daha sonraki yıllarda periyodik tablodaki boş yerler keşfedilen yeni elementlerle doldurulmuştur. Günümüzde kullanılan periyodik tablonun temeli Mendeleyev’e dayanmaktadır.

Mendeleyev’den sonra atom altı parçacıklarının keşfi kimyada periyodik tablonun düzenlenmesinde yeni bir dönemi başlattı. Mendeleyev’in periyodik tablosunda bazı tutarsızlıklar söz konusuydu. Bu periyodik tabloda elementlerin atom ağırlıklarına göre sınıflandırılması doğru bir yaklaşım değildi.

İngiliz bilim insanı Henry Moseley (Henri Moseli) X-ışınları ile yaptığı çalışmalar sonucu periyodik tablodaki sorunu çözdü.

Moseley, atom numaraları 13 ile 79 arasında bulunan 38 elementin X-ışınlarını incelediğinde elementlerin X-ışınları frekansı ile atom numarası arasında bir bağıntı olduğunu belirledi. Bu bağıntıyı kullanarak elementlerin atom numaralarını belirledi. Henry Moseley, periyodik yasayı

“Elementlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri atom numarasının periyodik bir fonksiyonudur.” şeklinde yeniden tanımladı. Böylece elementler; periyodik tabloda atom ağırlıklarına göre değil, proton sayılarına göre sıralanmıştır.

2.3.12. Modern Periyodik Sistem

Modern periyodik sistemde elementler, artan atom numaralarına göre sıralanmıştır. Yatay sıralara periyot, düşey sütunlara grup denir. Periyodik sistem 7 periyot, 18 gruptan oluşur. Grup; A ve B şeklinde harf olarak gösterildiği gibi, İUPAC’ın (Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği) önerdiği l’den 18’e kadar yalnız rakamlardan oluşan sistemle de adlandırılır. Harf ile adlandırılan gruplardan 8 tanesi A, 8 tanesi de B grubudur. A gruplarına ana grup (baş grup), B gruplarına da yan grup denir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Kimya Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!