Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 48 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Pasifik Yayınları

Karbon dioksit (CO2)

Karbon dioksit, gaz hâlde bir maddedir ve kaynağı yakıtlardır. Atmosferde karbondioksidin fazla miktarda bulunması solunumu güçleştirir. Bunun sonucunda kandaki karbon dioksit miktarı artar. Bu durum kanın asit özelliğini arttırır. Baş ağrısı, mide bulantısı ve görme bozukluğu gibi etkiler oluşur. Karbon dioksit miktarının çok fazla olması durumunda vücut yeterince oksijen alamayacağı için insanlar ya da hayvanlar boğularak ölür. Karbon dioksit, normal durumda, bitkilerin besin yapmakta kullandığı bir maddedir. Ancak havada fazla miktarda bulunması bitkilerin de olumsuz etkilenmesine ve asit yağmuruna neden olur. Karbon dioksit, küresel ısınmanın en önemli sorumlusudur. Küresel ısınma, küresel iklim değişikliğine neden olur.

Karbon monoksit (CO)

Gazete haberlerinde adı geçen, sobadan sızan ve zehirlenme sonucu ölüme yol açan gaz, kömürün yanması sırasında oluşan karbon monoksit gazıdır. Karbon monoksit, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Karbon monokside maruz kalma süresine göre kişilerde; sinir sisteminde aksaklıklar, psikolojik bozukluklar, baş ağrısı, baş dönmesi, kalp atışında değişim, koma ve ölüm görülebilir. Karbon monoksit; doğal gaz, kömür, benzin, mazot gibi yakıtların oksijenin yetersiz olduğu durumda yanması sırasında oluşarak havaya diğer gazlarla karışır. Hava kirliliğine neden olur. Genelde kömür yakılan şehirlerin üzerinde oluşan grimsi sarı tabaka içerisinde diğer kirletici gazlarla beraber karbon monoksit de bulunur. Bu durum, yeryüzüne yakın yerlerde ozon oluşumuna sebep olur. Yeryüzüne yakın ozon, canlılar için son derece zararlıdır.

Bunları Biliyor musunuz?

Karbonmonoksidin zehirleme etkisi, bu gazın kandaki hemoglobine oksijene göre daha fazla (200 kat) bağlanabilmesinden kaynaklanır.

Azot dioksit (NO2)

Azot dioksit, yakıtların yüksek sıcaklıkta yanması ile oluşur. Yakıtın içeriğinde olmasa bile havadaki azot gazı yakıtın oluşturduğu yüksek sıcaklıkta oksijenle birleşerek azot dioksit gazına dönüşür. Bu gaz, araba ve uçak egzozlarında, termik santrallerin bacalarında bolca oluşur. Azot dioksit gazı hava kirlenmesine yol açar. Azot dioksit kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Solunum yolunu tahriş eder. Azotdiokside maruz kalmış kişilerde hırıltılı solunum, nefes darlığı, öksürük, astım oluşur. Kişilerin solunum yolu enfeksiyonlarına duyarlılığı artar. Azot dioksit, ozon gazı oluşturmak için diğer gazlarla etkileşir. Suyla etkileşerek asit yağmuruna neden olur. Asit yağmuru, göl ve orman yaşamını tahrip eder. Yapılara zarar verir. Ayrıca azot dioksit bir yerde birikerek kentsel sisi oluşturur

Araştıralım – Paylaşalım

Web sitelerinden, yaşadığımız bölgedeki yeryüzüne yakın ozon miktarının son birkaç yıllık verilerini elde edelim (Kaynakların güvenli olduğundan emin olalım.). Hangi günlerde ozon miktarı en fazladır? Bu fazlalık yılın hep aynı gününe mi rastlamaktadır? Ozon miktarının fazla olduğu günlerde azot dioksit seviyelerine ait verileri de bularak azot dioksit ile ozon miktarı arasında bir ilişki olup olmadığını araştıralım.

  • Cevap: Ozon tabakası insanların hayatını sürdürebilmesi için önemli katmanlardan bir tanesidir. Ozon Bu tabaka, dünyayı zararlı ultraviyole radyasyondan korumaktadır. Özellikle CFC( kloro floro karbonlu gazlar) ozon tabakasını inceltmektedir. Ozon tabakası son 25 yıldır giderek incelmektedir. Antartika üzerindeki ozon tabakası ciddi derecede zarar görmüş olup delik giderek büyümektedir. Ozon tabakasının incelmesinde etkili olan ana maddeler: Kloroflorokarbon (CFC), Hidrokloroflorokarbon (HCFC), Hidrobromoflorokarbon (HBFC), Halonlar, Karbontetraklorid, Metil kloroform, Metilbromürasidi’dir.

Ankara Ozon Tabakası Verileri

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!