Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 117

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 117

2.1.1. Trafikte Sergilenmesi Gereken Tutum ve Davranışlar

Günümüz dünyası sürekli olarak bir değişim ve gelişim içerisindedir. Bu gelişim ve değişim her alanda olduğu gibi trafikte de olmaktadır. Trafik; insanların, hayvanların ve araçların ulaşım yolları üzerindeki hâl ve hareketleri olarak tanımlanmaktadır. Türk Dil Kurumu (TDK), adap kelimesini yol yordam olarak açıklamaktadır. Bu tanımdan yola çıkarak trafik adabını bir topluluktaki ya da ülkedeki insanların trafik içinde bireysel ve birbirine karşı davranış şekilleri olarak tanımlamak mümkündür.

Trafik adabı; trafik içinde sorumluluk, yardımlaşma, tahammül, saygı, fedakârlık, sabır vb. değerlere sahip olabilme becerisidir (Görsel 2.1). Trafikteki taşıt sayısının artması ve yeni sürücülerin trafiğe çıkması ulaşım yollarındaki mal ve can güvenliğinin en üst seviyede korunmasını her geçen gün daha da önemli hâle getirmektedir. Bu yoğun ortamda olumlu bir trafik adabı oluşturulmamışsa trafik güvenliğinin sağlanması mümkün olmaz. Sadece evrensel trafik kuralları değil olumlu trafik adabının da oluşturulması trafik güvenliği açısından önemlidir. Çünkü trafik kuralları ne yapılması gerektiğini belirlerken trafik adabı da bu kuralların kişiler tarafından her koşulda güvenliği sağlamak amacıyla uygulanıp uygulanmayacağını belirler. Trafik adabı mevcut kuralların dışında yazılı olmayan kuralları içerir.

Trafik adabı her şeyden önce sorumluluk sahibi olmayı gerektirir. Sorumluluk duygusuna sahip bir sürücünün, sadece araç kullanmayı değil aynı zamanda kendine hâkim olmayı da bilmesi gerekir. Aracını kullanırken dikkatli ve sakin olmalı, yayaların geçiş hakları konusunda bilgi sahibi olmalı, diğer sürücülere karşı davranışlarının sonuçlarını düşünerek hareket etmelidir. Olağanüstü durumlarda ne yapması gerektiği konusunda da titiz hareket etmelidir. Çünkü bu tür durumlarda yardımlaşma ile sorunlar daha kısa sürede ve yapıcı bir biçimde çözülür. Trafik kurallarına uymamak aynı zamanda bireylerin ve toplumun yaşama hakkı ile çevre hakkını ihlal etmek demektir.

Trafikte yayalara ve başka sürücülere tahammül göstermek sürücülerin en fazla dikkat etmesi gereken adap kurallarından biridir. Tahammül; insanın kötü, güç durumlara karşı koyabilme ya da katlanabilme gücüdür. Bir sürücünün trafik ortamında sabırsız, öfkeli, yorgun ve stresli olduğu zamanlarda olumsuzluklara katlanma gücü daha az olabilir. Ancak trafik içinde istenmeyen durumlara tahammül edebilmek taraflar arasında yaşanabilecek olumsuzluklara engel olur, daha huzurlu bir trafik ortamı yaratır.
Trafik kuralları bireylerin can ve mal güvenliğinin sağlanması için konulmuştur. Bu kurallara uyulmaması sonucunda yaşanan trafik kazaları can ve mal kaybına neden olur. Kazaya uğrayan kişinin psikolojik yönden sağlığı bozulduğu gibi ekonomik yönden zarara uğrar. Böyle bir durumda bireyin hakkı ihlal edilmiş olur. Ölüm durumunda ise yaşama hakkı elinden alınır.

Trafik kazaları toplum hakkının yenmesine neden olur. Çünkü meydana gelen kazaların sonucunda araçların, trafik işaretlerinin, yolların zarar görmesi nedeniyle ülke ekonomisine ek yük getirir. Bütün bunların tamiri için ayrılan bütçe, harcanan zaman ve iş gücü ekonomik kayıplara neden olarak toplumdaki diğer bireylerin dolayısıyla toplum hakkının ihlal edilmesine yol açar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!