Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 43

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 43

1.1.8. Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Hastalık yapıcı bir mikroorganizmanın vücuda yerel ya da genel olarak yayılması veya bulaşmasına enfeksiyon adı verilir. Enfeksiyon ile enfeksiyon hastalığı aynı anlamda değildir. Enfeksiyonlar bazen gizli kalabilir. Bir enfeksiyonun hastalık yapabilmesi için hastalık yapan etkenin insan vücudunda üremesi ya da salgıladığı maddelerle organ ve dokuların çalışmasını bozması gerekir.

a. Bulaşıcı Hastalık Kavramı ve Hastalığın Bulaşma Yolları

Bulaşıcı (enfeksiyöz) hastalıklar; insandan insana ya da hayvandan insana geçebilen hastalıklardır. Bulaşıcı hastalıklar aynı zamanda topraktan, sudan ve havadan da insana geçebilir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan canlılar yani mikroorganizmalar, insan vücuduna saldırarak bulaşıcı hastalıkların oluşmasına neden olur. Bu mikroorganizmalar; mantar, virüs, bakteri ya da parazittir. İnsanlar bağışıklık sistemleri zayıf kaldığı zaman daha çabuk ya da daha çok hasta olurlar. Verem hastalığı bu duruma uygun bir örnektir. Çünkü iyi beslenmeyen birinin bağışıklık sistemi zayıf kaldığından mikroplar savunma sistemini rahatlıkla ele geçirir.

Mikroplar insan vücuduna genellikle kulak, burun, boğaz, ağız boşluğu, cildin yaralanmış herhangi bir yeri vasıtasıyla girer. Mikroorganizmaların bu organlara bulaşma yollarının başlıcaları şöyledir:

Öksürürken, aksırırken ya da konuşurken ağızdan çıkan damlacıkların başkası tarafından teneffüs edilmesiyle (damlacık enfeksiyonu yoluyla) (Görsel 1.41),
Doğrudan deri temasıyla,
Hastanın kullandığı çamaşır, yatak eşyası ve yiyecek eşyaları gibi malzemelerin kullanılması ya da bunlarla temas edilmesiyle,
Hayvanların, bir insandan alıp başka bir insana ya da bir hayvandan alıp insanlara hastalık etkenini taşımasıyla,
Hastalık yapıcı mikropların bulaşmış olduğu yiyecek ve içeceklerin alınmasıyla,
Hastalıklı bir anneden hamilelik sırasında veya doğum esnasında bebeğe hastalık bulaşmasıyla,
Kan yoluyla (aynı enjektörün farklı kişilerde kullanılması veya bulaşıcı hastalığı olan kişiden alınan kanın kontrol edilmeden başka bir hastaya verilmesiyle)

Bulaşıcı bir hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksek olan kişiler; bulaşıcı hastalıkların salgın olduğu yerlere gidenler, üç aylıktan daha küçük bebekler, ailesinde bulaşıcı hastalık taşıyan kişi bulunanlar, yaşlı ve yatalak olanlar, bağışıklık sistemini felce uğratanlar, kanser vb. hastalığı olanlar ve bağışıklığı bastırıcı ilaçları kullananlar olarak sıralanabilir.

Tek başına bir mikrobun bağışıklık sistemini yenmesi mümkün değildir. Ancak mikrop belli bir bölgede çoğalır ve orada yerleşirse hastalık yapacak gücü elde etmiş olur. Mikrobun vücuda girişinden itibaren hastalık oluşturana kadar geçen sürece kuluçka dönemi denir. Kuluçka dönemi hastalıklara göre değişiklik gösterir. Örneğin grip için ortalama kuluçka dönemi 1 ile 7 gün arası iken sarılık için 10 ile 60 gün arası olabilir. Kuluçka döneminde mikroplar bölünerek çoğalır, kendilerine yaşam alanı oluşturur ve ardından hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bu dönem, mikropların saldırdığı bölgeye ve türüne göre değişir. Bulaşıcı hastalıklar genelde; ateş, hâlsizlik, baş ağrısı ve genel vücut ağrılarıyla kendini gösterir. Bazı hastalıklarda döküntü (kızıl, kızamık, su çiçeği vb.), bazı hastalıklarda ise ishal ve titreme görülür.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 43 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!