Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı

İstanbul Süleymaniye Camisi (1551-1558): I. Süleyman için inşa edilen yapı, Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak tanınır. Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerindendir. Süleymaniye Külliyesi içinde yer alır (Fotoğraf 6.19). Planı, İstanbul Bayezit Ca- misi’nin planına benzer. Merkezî kubbeli plan tipinde inşa edilmiştir. İbadet mekânını, dört fil ayağı üzerine oturan büyük bir kubbe örtmektedir. Büyük kubbe kuzeyde ve güneyde birer yarım kubbe ile genişletilmiştir. Yarım kubbeler de çeyrek kubbelerle desteklenmiştir.
Caminin ibadet mekânının yanlarında bulunan yan sahınlar ise büyüklü küçüklü olarak sıralanan kubbelerle kapatılmıştır. Ortada kalan kubbe, köşelerdeki kubbelerle aynı genişlikte yapılmış, böylece yan sahın- ların asıl mekânla birleşmesi sağlanmıştır (Plan 6.13).
Caminin akustik ve hava akımı ustalıkla düzenlenmiştir. Kandil ve mum islerinin toplanması için duvarların üstündeki bir köşeye is odası yapılmıştır.

Zemini mermer kaplı avlunun ortasında yine mermerden yapılmış bir şadırvan vardır. Avlunun etrafı kubbelerle örtülü revaklarla çevrilidir. Sütunlar granit ve beyaz mermerden, caminin mihrabı ve minberi ise mermerden yapılmıştır. Mihrapta çini malzeme de kullanılmıştır. Mihrap çerçevesinin üstünde olan renkli camlı alçı pencereler, çiçek resimleriyle süslenmiştir. Caminin, avlunun dört köşesine yerleştirilmiş birer minaresi vardır. Edirne Selimiye Camisi (1568-1575): Türk mimarisinin ve dünyanın sayılı yapılarından biri olan Selimiye Camisi, kendi adıyla anılan külliye içinde yer alır (Fotoğraf 6.20). II. Selim adına yapılmıştır. Merkezî kubbeli plan tipindedir.

Cami; dördü bağımlı, sekiz taşıyıcı fil ayağına oturtulmuş, mihrap önü bir yarım kubbeyle kapatılmış ve çeyrek kubbelerle genişletilmiş merkezî kubbeli bir mekâna sahiptir. Kesme taştan yapılan caminin mermer kaplı iç avlusunun ortasında sekizgen planlı bir şadırvan vardır. İbadet mekânının dört köşesinden üçer şerefeli ve yivli dört minare yükselir (Plan 6.14). Caminin çinilerle süslü minberi tek parça taştandır. Mihrap duvarında renkli çini panolar bulunmaktadır. Hünkâr mahfili de İznik çinileriyle süslenmiştir. Mahfilin altındaki tavanda renkli kalem işleri vardır. Yapıda çörtenler, renkli taş süslemeler, panolar, kemerlerdeki renkli taşlar ve kemer şekilleri, cepheye bir hareketlilik vermektedir. Merkezî planın en iyi biçimde uygulandığı bu yapıda, revaklı ve şadırvanlı avlu ile minareler birbiriyle son derece uyumludur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!