Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 193 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 193 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 193 Cevabı

Alanya (Antalya) Kızıl Kule (1226): Alanya lima- nındadır. Kentin sembolü olan yapı (Fotoğraf 6.73) Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından, Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha El Kuttani’ye yaptırılmıştır. Yapılış amacı, Alanya limanını ve tersaneyi korumaktır.
Alt kısımları taş, üst kısımları ise pişmiş kırmızı tuğlalarla yapılmıştır. Bu nedenle Kızıl Kule adını almıştır. Kulenin sağlamlığını artırmak için harcında yumurta akı kullanılmıştır.
Kule duvarında Antik Çağ’dan kalma mermer bloklar görülmektedir. Sekizgen planlı kulenin yüksekliği 33 metre, çapı 29 metredir. Zeminle birlikte beş katlıdır.
1950’li yıllarda restore edilen yapı, 1979 yılında ziyarete açılmıştır. Kulenin 1. katı, günümüzde Alanya Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir.

İstanbul Anadolu Hisarı (1395): Yıldırım Bayezit tarafından İstanbul’un Anadolu yakasında, Göksu De- resi’nin boğaza döküldüğü yerde yaptırılmıştır (Fotoğraf 6.74).
İstanbul’un II. Osmanlı kuşatmasına hazırlık olarak yapılmıştır. Amaç, İstanbul Boğazı’nı ele geçirmek ve Rumeli yakınlarında yapılacak bir savaşta, orduyu karşı kıyıya güvenli bir şekilde geçirebilmektir.
Anadolu Hisarı, iç ve dış kale ile bu kalelerin surlarından oluşur. Surların üzerinde birçok kemer ve surları korumak için yapılmış kuleler vardır.
Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethinden sonra askerî önemini yitirmiş, çevresi zamanla bir yerleşim bölgesi durumuna gelmiştir.

Çanakkale Kilitbahir Kalesi (1452):
İstanbul kuşatılırken Papalık donanmasının Bizans İmparatorluğu’na yardım etmesini önlemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından, Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine yaptırılmıştır. Çanakkale’nin karşısındaki Eceabat ilçe- sindedir.
Yapı; iki dış kale, bir iç kale ve iç kalenin ortasında bir kuleden oluşmaktadır. Kilitbahir Kalesi’nin, planı yonca yaprağı şeklindedir. Bu özelliği ile diğer Osmanlı kalelerinden ayrılır (Fotoğraf 6.75). Kale, tümüyle kaba, yontulmamış taşlarla inşa edilmiştir.
Konumu nedeniyle Kilid-ül Bahr yani denizin kilidi denilen yapı, Çanakkale savaşlarında önemli rol oynamıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!