Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 152

Ekosistemde Meydana Gelebilecek Değişikliklerin Olası Sonuçları

Ekosistemde meydana gelen değişimler, çevrenin yapısını ve işleyişini kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz etkiler. Bazı canlıların azalması, başka canlıların azalmasına ya da artmasına neden olabilir. Doğada madde döngüsünün ve enerji akışının dengesi bozulabilir.

Ekosistemdeki bozulmalar; dünya coğrafyasının ve iklimlerin değişmesine, erozyona, su ve enerji kaynaklarının azalmasına, enerji kıtlığının başlamasına, canlı çeşitliliğinin azalmasına yol açar.

Ekosistemlerde bulunan tüm canlılar arasında bir denge bulunmak zorundadır. Habitat denilen yaşam alanlarında meydana gelebilecek değişimler, türlerin devamlılığı açısından önemlidir. Canlı ve cansız varlıklar arasında etkileşim ve denge vardır. Türlerin herhangi bir sebeple yok olması, cansız çevreyi de etkiler. Bu doğal denge, zincirin halkaları gibidir. Zincirin halkalarından birinin kopması, doğal dengenin bozulması anlamına gelir. Ekosistemlerdeki ortam koşulları doğa olayları ile değişebileceği gibi insanlar tarafından da değiştirilebilir. Günümüzde insanların doğaya müdahalesi oldukça fazladır. Bataklıkların kurutulması, ormanların tahrip edilmesi ve yakılması, su kaynaklarının azalması ve kirletilmesi örnek verilebilir (Görsel 3.17 a,

Orman yangınları, ormandaki ağaçların çeşitli amaçlarla tahrip edilmesi bu alanı kullanan canlıların yok olmasına ve atmosferdeki oksijen-kar- bondioksit dengesinin bozulmasına neden olur. Sanayileşme ve kentleşme, canlı habitatlarının bozulmasına; hava limanları ise özellikle kuşların göç yollarını değiştirmelerine neden olur. Deodorantlar, spreyler, buzdolabı ve klima gibi soğutucularda kullanılan gazlar ozon tabakasının incelmesine yol açar. Elektronik cihazlar ve pillerde bulunan ağır metallerin doğaya bırakılması da ekosistemlere zarar verir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!